Utrechtse boekenkastjes (42)
Gepubliceerd: zondag 14 januari 2024 06:59
Elke zondag - tot de voorraad strekt – publiceert Nieuws030 een foto van een mooi of bijzonder openbaar Utrechts boekenkastje.
“Heb je het boekenkastje al in de W.J. Bossenbroekstraat?” zei Peter. “Dat is die straat evenwijdig aan de Luit Blomstraat maar iets meer richting het centrum.” Na vijftien jaar Luit Blomstraat in Zuilen is Peter net verhuisd naar Ondiep. Op weg naar hem ben ik regelmatig langs de W.J. Bossenbroekstraat gefietst, maar dat kastje heb ik nog nooit gezien.
Pas toen ik de W.J.-straat inreed, zag ik de minibieb staan. Het is ook niet zo’n opvallend gekleurd kastje. Het staat naast een heg die het grasveld/speelterrein omringd op de hoek met de Lieven de Keylaan. Op het veldje zullen bij mooi weer vast de kinderen spelen van het kinderdagverblijf ‘Lieve & Bouwe’ (Lieven de Keylaan 2).
De W.J.-straat is genoemd naar Willem Johannes Bossenbroek. De man is geboren op 1 januari 1884 in Amsterdam en stierf daar ook op 10 april 1943. Hij was kantoorbediende en ook eerste secretaris van de Christelijke Werkliedenvereeniging Patrimonium Amsterdam. Vanuit deze laatste functie raakte hij betrokken bij de woningstichting ‘Eigen Haard’ in Amsterdam.
Blijkbaar was er ook een Utrechtse woningstichting of woningbouwvereniging ‘Eigen Haard.’ Deze Utrechtse tak heeft onder meer in Zuilen in de jaren twintig verschillende woningblokken laten bouwen. Luit Blom (1878-1932) was medeoprichter van ‘Eigen Haard.’ Hij verdiende zijn brood als lasser op de afdeling Bruggenbouw van Werkspoor in Utrecht. Via ‘Eigen Haard’ zullen Blom en Bossenbroek elkaar ongetwijfeld gekend hebben.
Naar beiden is dus een straat genoemd. Luit Blom was in Utrecht veel bekender dan de Amsterdammer W.J. De publicatie over de W.J. Bossenbroekstraat van het Museum van Zuilen begint als volgt: “Er is weinig te vinden over W.J. Bossenbroek. Dat maakt het lastig een goede beschrijving van ’s mans kwaliteiten te geven. Het is duidelijk dat hij zijn sporen (en straatnaam) als secretaris (al of niet in combinatie met het penningmeesterschap) wel heeft verdiend.”
Op de Bossenbroekse minibieb zit een Kinderboekzwerfstation sticker. Dat betekent dat er vanuit dit kastje zwerfboeken ons land in kunnen gaan. Citaat van de kinderzwerfboekwebsite: “Het idee is simpel: leg je oude jeugdboeken of voorleesboeken in het zwerfstation en neem zelf leuke tweedehands kinderboeken mee naar huis. In alle zwerfboeken zit een sticker met een code. Die code kun je invullen en zo de zwerftocht van het boek door ons land volgen.”
Iets minder dan de helft van de boeken in deze minibieb zijn kinder- en jeugdboeken. Ik zie bijvoorbeeld ‘Het tweede grote voorleesboek’ liggen van Carry Slee (2012) voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Opvallend zijn ook de vijf dezelfde gloednieuwe, gele, christelijke kinderboekjes ‘Parels uit Het Oude Boek van de Liefde’ van Dirk van de Glind. Vorig jaar verschenen. Ik vermoed dat het een promotiestunt is van de schrijver of uitgever die in de buurt woont. Zouden dit ook echte zwerfboeken zijn met stickers? Ik heb er niet naar gekeken.
En er ligt nog een christelijk kinderboek in het kastje ‘Silvester ... en de bizarre verhuizing’ van Willeke Brouwer uit 2015. Dit boek voor kinderen vanaf 9 jaar kreeg de EigenWijsPrijs 2016. ‘Silvester weet niet wat hij hoort: zijn ouders hebben een boerderij in IJsselbroek gekocht! Ze zijn beiden hartstikke blij om op het platteland te gaan wonen, in de vrije natuur met een eigen moestuin. Maar Silvester verdomt het. Hij wil absoluut niet mee en verzint een plan om in de stad te kunnen blijven!’
‘De laatste 12 spoken en andere verhalen’ is een bundel geschreven door Paul van Loon, Annet van Battum en Els de Groen uit 1997 voor de jeugd vanaf 8 jaar. ‘Als Tika bij haar oom en tante gaat logeren, blijkt al snel dat er iets mis is. Het vreemdste is dat ze niet op zolder mag komen. Dat is ten strengste verboden! Maar Tika doet het toch... Een bundel vol spannende verhalen over spoken.’
Voor kinderen vanaf 9 jaar heeft Jacques Vriens in zijn serie ‘De bende van De Korenwolf’ deel 7 geschreven: ‘De ontvoering van de zwarte prinses’ (2011). Korte inhoudsbeschrijving: ‘Tijdens een ruzie valt Nina van het toneel en ze loopt daarbij een hersenschudding op. Als troost besluiten de kinderen een speciale voorstelling voor haar te maken. Ook Zohra doet mee. Zohra is met haar ouders uit een Afrikaans land gevlucht. Ze willen hier blijven, maar dreigen het land uitgezet te worden. De bende laat het er niet bij zitten!’ De illustraties zijn weer van Annet Schaap.
En tenslotte: pontificaal voor het minibiebdeurtje staat het ‘AH = 125 jaar’ kookboek ‘Altijd iets te vieren!’ uit 2012: ‘voor alle grote en kleine geluksmomenten: ruim 90 recepten die er een feestje van maken’. Jammie, dat wordt smullen!
(DB)
Eerder zag u foto's van boekenkastjes op:
1. Herenstraat
2. Croeselaan
3. Prins Hendriklaan
4. Willemstraat-Waterstraat-Bergstraat
5. Tuinstraat
6. Johan Winnubstlaan-Franz Schubertstraat
7. Centraal Station
8. Van Meursstraat
9. Julianapark
10. Catharina van Renneslaan
11. Fransestraat
12. Kruisstraat
13. Daalsepark
14. Kapelstraat
15. Bouwstraat
16. Polderweg (Laag-Nieuwkoop)
17. Javastraat
18. Volkstuinencomplex Ons Buiten
19. Sophocleslaan/Platolaan
20. Poortstraat
21. Rotsoord
22. Willemsplantsoen
23. Mgr. van de Weteringstraat
24. Tesselschadestraat
25. Van Humboldtstraat
26. 2e Atjehstraat
27. Oudegracht 285
28. Stadhouderslaan
29. Pieter Saenredamstraat
30. Japuradreef
31. Everard Meijsterlaan
32. Ameland
33. Bekkerstraat
34. Pauwstraat
35. Westfalen
36. Houtsnijderslaan
37. Maskerenen
38. Filipijnen
39. Schimmelpennincklaan
40. Taunus
41. La Croixstraat
Dit is aflevering 43
We staan open voor uw inzendingen!
Stuur uw foto naar info@nieuws030.nl en vermeld daarbij ook de locatie. (JT)