Friso Wiersum - Wij geven de stad smoel, we stellen je voor aan het Utrechts Verbond.

Op menig nieuwjaarsborrel wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar. Opvallend is dat het woord samenwerken vaak voorbijkomt. Zo ook op de nieuwjaarsborrel van de gemeente Utrecht van afgelopen maandag. Samenwerken is voor creatief Utrecht niets nieuws, maar het is mooi dat dit steeds breder gedragen wordt. Samenwerken daar zijn wij van, met elkaar en met de gemeente, voor een nog mooier Utrecht!

En wie zijn wij dan? Wij zijn het Utrechts Verbond. Wij maken feest. Wij maken verbeelding. Wij ontroeren. Wij verbinden mensen met elkaar en met de stad. Wij geven de stad smoel. Wij kussen slapende plekken wakker. Wij zorgen ervoor dat de stad geld kan verdienen. Wij zien kansen net iets eerder. Wij houden de stad jong. Wij zorgen ervoor dat de stad steeds weer op nieuwe ideeën komt.

Het begon in 2013, een aantal gevestigde partijen in de stad schrok even wakker toen het manifest van het Utrechts Verbond ineens daar was. Zijn die jonge culturele honden nu echt van plan om heel on-Utrechts stennis in eigen stad te gaan trappen?

Dat bleek heel erg mee te vallen. Het Utrechts Verbond, een manifest met een gedeeld ideeëngoed, had juist het beste met Utrecht voor. Alleen, en zo hoort het ook, wilde het Utrechts Verbond dat iets sneller, iets makkelijker, met iets minder procedures en zonder alle regels waar beleidsmakers zich achter kunnen verschuilen wanneerr ze een idee wel leuk vinden, maar toch niet heel praktisch. Het Utrechts Verbond, kortom, liep iets voor de troepen uit.

En laat dat nu net zijn waar het Utrechts Verbond zich in wil gaan specialiseren: voor de troepen uit lopen. Alleen, bij het organiseren van een festival, een kunstmanifestatie of een openlucht galerie liepen veel creatieven tegen dezelfde zaken aan: Een overheid die wel wil, maar nog niet kan. Subsidieverstrekkers die zeggen wel te willen, maar niet te kunnen steunen. Een bedrijfsleven dat in dat gat zou springen, aldus Halbe Zijlstra, maar toch wat last had van de crisis.

Zo sneuvelden heel wat ideeën voor zij het echte daglicht zagen, en liep Utrecht heel wat spannends mis. Of dat erg is, zo hoor ik u vragen? Er is toch al zoveel… Misschien is dat wel waar, maar het is toch juist die verscheidenheid aan initiatieven, de keuzevrijheid in cultureel avontuur, die zo leuk is. Als die verschraalt tot meer van het bestaande aanbod is dat erg. Dus ja, het niet doorgaan van een boel culturele uitingen van de jonge garde is een aderlating voor de stad Utrecht - stad van kennis en cultuur ten slotte.

In het manifest – hier te downloaden – werd daarop gewezen en werd gevraagd om gedeeld bewustzijn, gedeeld lef, gedeeld vertrouwen en gedeelde trots. Dat delen kan je letterlijk zien: al ruim 200 creatieve ondernemers in Utrecht ondertekenden het manifest. En dit jaar gaat het Utrechts Verbond nog meer van zich laten zien met debatten, kennissessies, columns op Nieuws030, gesprekken, voor en achter de schermen. Waarom? Om van en aan elkaar te leren, om de stad open te maken waar zij gesloten is, om mogelijk te maken wat mogelijk moet zijn: Utrechters trots laten zijn op wat er allemaal kan in Utrecht!

Friso Wiersum (namens Utrechts Verbond).

Iedere twee weken verschijnt op deze plek een column van één van de leden van het Utrechts Verbond over (actuele) onderwerpen die voor creatief Utrecht van belang zijn. Reageren? Dat kan via info@utrechtsverbond.nl.