Terlingen - 148 jaar

Gepubliceerd: zondag 16 maart 2025 12:56
Jim Terlingen - Zondagochtend. Even een rondje nieuwsapps scannen om te weten hoe het staat met de wereld. Op die van RTV Utrecht, die de laatste tijd trouwens meer en meer goede stukken heeft, zie ik iets dat me prikkelt. ‘Tot veel verdriet van de vaste klanten sluiten na 174 jaar de deuren van de klassieke drogisterij van Woortman op de Neude in Utrecht.’
Huh? Wij hadden op Nieuws030, dankzij Vincent Dirksen, toch al overtuigend aangetoond dat die 174 jaar niet klopt? Het moet 148 jaar zijn (zie hier).
RTV Utrecht staat hier trouwens niet alleen in: ook AD, Telegraaf, Duic enzovoort blijven het beginjaar 1851 melden, het jaartal dat op de luifel van de drogist is geschilderd. Begrijpelijk, maar ook een beetje erg makkelijk. Als journalisten zelf geen feiten checken, moeten ze zich natuurlijk wel op de hoogte stellen van wat andere nieuwsmedia schrijven.
Natuurlijk vraag ik me tegelijk ook af wat het toch met me is, waarom ik hier zo op aansla. Ik denk dat het irritatie is om genegeerd te worden. Iets met heel erg je best doen en dat ze dat niet zien (leve de jeugdtrauma’s).
Maar goed, hier nog een paar zinnen die me soms zeer kunnen prikkelen. Journalistiek Utrecht, let u even op? Het scheelt me zondagsrust.
'Op het monument voor joodse slachtoffers staan de namen van de 1239 in de oorlog omgekomen Utrechters'
Niet schrijven want...
Ja, er staan 1239 namen op het monument bij het Spoorwegmuseum. Maar er zijn veel fouten gemaakt (zie hier). Zo staan er namen op van mensen die de oorlog overleefd hebben. En vele namen staan er niet op. Ik zou het aantal joodse inwoners van Utrecht dat omkwam daarom omschrijven met ruim 1200.
'In de jaren dertig van de vorige eeuw gaf de hoofdredacteur van het Utrechts Nieuwsblad, Gerrit Jan van Heuven Goedhart, zijn redacteuren de opdracht om het woord 'Utrechtenaar' niet meer te gebruiken'
Niet schrijven want...
Dat was pas ná de oorlog. Zelfs kompanen van Nieuws030 moest ik hier op aanspreken.
'Het Museum voor het Kruideniersbedrijf wordt ook wel Museum Betje Boerhave genoemd omdat op deze plek ooit ene Betje Boerhave een kruidenierszaak had'
Niet schrijven want...
Broodje aap. In 2017 bracht ik de onthulling dat het hele Betje-verhaal verzonnen is. Maar de kans dat deze zin nog vaak gebruikt gaat worden, is waarschijnlijk niet groot, zie ik tot mijn genoegen. Zie deze puzzelwoorden-website.