Terlingen - Struikelen in een column
Gepubliceerd: dinsdag 8 oktober 2019 20:59
Jim Terlingen - Je zult maar vijf keer in de week een stukje voor de krant moeten schrijven over iets dat je opvalt in de stad. Ja, dan klopt er weleens iets niet in je tekst. Dat snap ik.
Schrijver-journalist Jerry Goossens heeft van dinsdag tot en met zaterdag een column in het AD-Utrechts Nieuwsblad en hij schrijft vandaag over de twee eigenaren van Utrechtse panden die geen struikelsteentjes voor hun huis willen hebben. “Wie een struikelsteen voor de deur weigert, heeft een bord voor de kop” staat boven zijn stuk.
Tsja, ik vind het ook opmerkelijk dat mensen dat niet willen. Maar iemand kan daarvoor honderd-en-één redenen hebben. Dus zo’n mening in de krant vind ik eerlijk gezegd een beetje goedkoop. Maar goed, je zult er maar vijf moeten schrijven in de week.
Dan schrijf je over drie leerlingen die geld inzamelden voor de steentjes, terwijl het ging om twintig examenleerlingen. En dan schrijf je dat deze steentjes zondag werden geplaatst ‘op twee stenen na’, terwijl het ging om zeven steentjes die niet geplaatst werden (op twee adressen).
Kan gebeuren, Jim. Niet over zeuren. Jij maakt ook wel eens fouten.
Maar dan zie je op het internet de foto bij de column. Twee steentjes met namen. Ponticifaal leesbaar. Abraham Meijers en Johanna Meijers-Walg. Hun geboortejaren, de jaartallen dat ze in kampen vermoord werden en waar. Het onderschrift van de foto geeft geen verdere informatie.
Ik probeer me voor te stellen hoe dat gaat op de AD-internetredactie: “We hebben nog een foto nodig. Wacht even… Ahja, dit is wel wat!” En zo komen de namen van twee vermoorde joodse mensen uit Doesburg als illustratie bij een column op de site van een Utrechtse krant. Zonder uitleg. Zonder verhaal.
Ik vind het niet kies. Weten de nabestaanden van Abraham en Johanna dit?
Omdat het AD-UN het nalaat, hier een stukje over deze twee steentjes en de personen die ermee herdacht worden.
Abraham en Johanna
De Stolpersteine op de foto zijn in 2009 geplaatst door de bedenker van de steentjes, de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, voor hun huis op Roggestraat 12 in Doesburg.
Abraham Meijers, geboren in 1885 in Goor (Overijssel), was een slager. Hij trouwde in 1911 met de van oorsprong Wit-Russische Mirka Bregman. Ze kregen een zoon, Henri. Toen deze jongen 12 jaar oud was, overleed zijn moeder. Abraham, die toen al in Doesburg woonde, trad hierna in het huwelijk met Johanna Walg (1888, Culemborg).
Abraham werd op 8 oktober 1941 gedeporteerd naar het Oostenrijkse concentratiekamp Mauthausen, waar hij acht dagen later omkwam. Johanna dook onder in Hengelo, maar werd daar in april 1943 opgepakt. Ze overleed nog geen maand later in het Poolse kamp Sobibor. Henri Meijers heeft de oorlog overleefd. Er zijn op dit moment kinderen van hem in leven.
Ieder jaar zorgen kinderen van Scouting Doesburg er begin mei voor dat de tien struikelstenen in Doesburg worden opgepoetst.
Zo ga je om met herdenkingsstenen.
Nagekomen bericht (14 okt, JT):
Iemand anders de maat nemen en dan zelf iets schrijven dat niet klopt, kan natuurlijk niet. Lees daarom het 'nagekomen bericht' onderaan dit nieuwsbericht.
En zie ook: deze reactie
Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl