Jim Terlingen - Even terugkomen op deze column. Ik schreef hem nadat ik onlangs een 10-rittenkaart wilde kopen bij het Louis Hartlooper Complex en ontdekte dat dit opeens niet meer kon. Ik trok de zeer summiere uitleg op de website even niet en ging mopperen. Voelde me als vaste klant niet zo prettig bediend. Gevoeligheidje mijnerzijds.

Op de column kwamen reacties, waaronder een van Jos Stelling eigenaar van de drie filmhuizen in de stad. Hem prikkelde in het bijzonder mijn opmerking over de prijsstijging in zijn theaters van 11 naar 13 euro. 

Wij liepen al enige jaren achter bij de landelijke prijsverhogingen in de bioscopen/filmtheaters en dus hebben besloten om begin dit jaar de prijs wat aan te passen (ongeacht de lengte van de film). 

Maar we zijn nog steeds goedkoper dan andere bioscopen of filmtheaters in de grotere steden.

Een goed onderzoeksjournalist checkt zelfs de opmerking van zijn moeder als ze zegt dat ze van hem houdt, dus ik ben eea gaan bekijken.

Utrecht kent acht bioscopen, verdeeld over vier moederbedrijven.

  1. Kinepolis Jaarbeurs
  2. Pathé Rembrandt
  3. Pathé Leidsche Rijn
  4. City
  5. Slachtstraat
  6. Springhaver
  7. Louis Hartlooper Complex
  8. Hoogt on Tour

Wat blijkt? De prijzen variëren van 11 tot 15 euro voor een gewoon kaartje (waarbij dus geen kortingskaart wordt gebruikt).

Ik koos om te vergelijken de Nederlandse film ‘De Mooiste Dag’, die in vier bioscopen draait. Deze kost op de dag in Rembrandt 11 euro en ’s avonds 12,50. In de City 13,50 en in de Jaarbeurs en Leidsche Rijn 14 euro.

In het gesubsidieerde Hoogt on Tour (met filmhuisfilms) kost een film 11 euro.

Even checken met filmhuizen in Rotterdam, Den Haag en Amersfoort, die vergelijkbare films draaien als in LHC, Slachtstraat en Springhaver.

  • Lantaarn Venster (Rotterdam) varieert tussen de 12 en 13 euro.
  • Filmhuis Den Haag (Den Haag) heeft een kaartprijs van 12 euro.  
  • De Lieve Vrouw (Amersfoort) varieert tussen 12 en 12,50 euro.

Hoe zal ik het voorzichtig zeggen? Ik weet dat Jos Stelling geen cent subsidie vraagt en krijgt, maar het is toch net wat anders dan hoe hij het schreef.

Tot slot. Ik zie dat de nieuwe 8-rittenkaart bij LHC, Slachtstraat en Springhaver 88 euro kost. De vorige kaart, met 10 strippen, kostte 80 euro. Even rekenen: een prijsstijging van 37,5 procent. 


Reactie Jos Stelling op bovenstaande column, die ik hem van tevoren stuurde:

Beste Jim, 

Prijsvergelijkingen met 10-tickets of 8-tickets (zo andere theaters die al hebben) heb je niet meegenomen.

Je hebt hier wel een punt (die overigens gisteren bij de intro van de website door ons zelf al was gesignaleerd) die 88,- is een fout en moet 80,- voor 8 entreebewijzen zijn. Dus 10,- euro per kaartje. Inmiddels is mij beloofd dat het vandaag nog wordt gecorrigeerd.

Nagekomen bericht:
Het blijkt niet meer te lukken om de 8-ticket voor dit weekend aan te passen.
We zijn daarvoor afhankelijk van derden. De webmaster heeft beloofd om het begin volgende week aan te passen. Er wordt door 5 mensen gewerkt aan alle veranderingen/ website e.d. en ze lopen op hun tenen.

Voor de rest gaat het soms voor de gasten om enkele kwartjes (Rembrandt) en netto dus om een paar dubbeltjes zo die nog bestaan. In elk geval minimale verschillen op de keper beschouwd. Excuses.

Het grote plaatje heeft echter ook te maken met verschillende kortingsregelingen voor de U-pas en CJP. Voor de gasten zijn bij het simpel kopen van een kaartje er inderdaad enkele minimale verschillen en heb je op de keeper beschouwd soms gelijk.

Misschien wil je de Cineville-pas ook nog even noemen waarmee je onbeperkt voor +/- 25,- de hele maand naar de film in een filmtheater/huis kan.

Waar het door jou zo zorgvuldig geselecteerde groepje gesubsidieerde theaters betreft (Hoogt, Rotterdam, Den Haag, Amersfoort) is het voor de beeldvorming ook wel aardig en correct en zorgvuldig om het ook al door de consument betaalde subsidiegeld bij het kaartje te tellen.

Enige tijd geleden moest je ook nog 50 cent betalen om plaatsen te bespreken: voor ons belangrijke netto-inkomsten. Vanwege het internet en Cineville is dit ook komen te vervallen, maar dit geldt gelukkig voor bijna alle theaters/bioscopen.

Vreemd is wel de lage entreeprijs voor het Rembrandt-theater. Een aanmoediging om daar wat meer naar toe te gaan.

Hoewel je dus op enkele details gelijk hebt (en ik niet dus !) spreekt het volledige plaatje voor zichzelf en ik nog steeds niet het gevoel heb uiteindelijk al met al een verkeerde voorstelling van zaken heb gegeven. De lezer trekt zelf de conclusie.

Vriendelijke groeten,
Jos Stelling


Nagekomen reactie (17 juni) van Vincent Brons van LHC/Springhaver/Slachtstraat

Onze ticketeer is hard bezig om de strippenkaart aan te passen, wij hopen eind deze week een nieuwe versie aan te kunnen bieden. Tot die tijd is de shop uit de lucht gehaald en verkopen we het product niet meer aan onze kassa's. De bezoekers die de €88-versie hebben gekocht, zullen wij contacteren en een passende oplossing bieden.