Jim Terlingen

Wat een sukkels. Dan heb je als Spoorwegmuseum een mooie website over de 'jodentransporten' die ook vanaf de eigen Utrechtse locatie plaatsvonden (het Maliebaanstation) en dan neem je niet de moeite de lijst met namen van Utrechtse slachtoffers aan te passen.

Aanpassen? Waarom aanpassen? Nou, al sinds jaren is bekend dat deze namenlijst - die identiek is aan degene die op het monument staat dat sinds oktober 2015 voor het Spoorwegmuseum een plek heeft - veel fouten bevat. Op dit moment staat de teller op 82. 

Ik was in 2016 de ontdekker van deze fouten en heb me werkelijk een slag in de rondte geschreven, gezeurd en in de media opgetreden om daar aandacht voor te vragen (zie mijn blog). Ik schaamde me rot als Utrechter.

De gemeente Utrecht was ook nog eens ontzettend passief en slordig. Ik heb onder anderen burgemeester Van Zanen en geschiedenis-wonderboy René de Kam tegen me in het harnas gejaagd, maar het doel werd bereikt: sinds 2018 is er een bordje gekomen op het monument waarop wordt verwezen naar een website waar de correcties worden bijgehouden.
  

In maart 2018 kwam er een bordje op het monument. Foto: Jim Terlingen

En nu, september 2021, ontdek ik ineens dat de oorspronkelijke foute lijst nog gewoon integraal op beladentreinen.nl van het Spoorwegmuseum staat (zie Utrecht > Omgekomen Utrechtse joden). Dat is een website he, geen ingebeitelde muur. En dus gemakkelijk aan te passen.

Ik zou in al mijn frustratie bijna zeggen ‘het interesseert ons in Utrecht geen reet’. Maar nee, er is vast een goede reden voor. En het zal vast snel worden aangepast. Toch?

   
Nagekomen bericht, 21 september, 13.21 uur: het Spoorwegmuseum reageert in een e-mail: "We zullen de aanpassingen zo snel mogelijk doorvoeren. Bedankt dat u ons erop wijst, een mailtje had ook volstaan."

Nagekomen bericht, 30 oktober: de aanpassingen worden nu binnen enkele weken doorgevoerd, hoor ik.
   

Voor meer reacties en contact: terlingenschrijft@kpnmail.nl 
Zie ook: www.jimterlingen.nl