Paul Schoolderman - In maart schreef ik mijn eerste column voor Nieuws030. Op een bankje in de stationshal, die op dat moment grondig werd verbouwd, keek ik naar mensen die hun talent deelden op de piano. Dat moment was de inspiratie voor mijn eerste verhaal. Altijd kwam er voor de deadline wel nieuws langs wat interessant was om over te schrijven.

Afgelopen keer ging het nog over de Minions die waren ingezet, als vervanging van de zwarte piet na de felle zwarte pietendiscussie. En nu zo vlak voor Kerstmis, wil ik deze traditie graag eens ter discussie stellen. Als ongelovige is het voor mij nogal kwetsend om de blijde boodschap van vrede en verdraagzaamheid elk jaar weer aan te horen, terwijl er in de praktijk maar weinig van terechtkomt. Elk jaar weer die hoop op vrede op aarde, maar in dat sprookje kunnen we toch niet meer geloven na wat er afgelopen jaar allemaal gebeurd is? Altijd weer de goede voornemens voor het nieuwe jaar, waar de meeste mensen na 3 weken weer van afstappen.

Ik heb regelmatig in mijn columns godsdienst bekritiseerd en dat zal ik blijven doen. Zeker nu ik in het NRC las dat de Al Fitrahmoskee in Overvecht een kweekvijver voor jihadisme zou zijn. De moskee zit in een voormalig schoolpand, en er wordt nog wel lesgegeven. Alleen heet het nu prediken. Volgens het artikel wordt er kinderen en jongeren een afkeer van de Nederlandse samenleving aangeleerd en wordt hen geleerd om ongelovigen te “verafschuwen”.

Radicaliseren is het extremer worden van opvattingen, maar extreme en onverdraagzame opvattingen zijn in Nederland toegestaan. Sterker nog, ik heb ze ook. Een andere betekenis van radicaliseren is: steeds méér mensen die grote veranderingen willen. En ik denk dat juist die laatste betekenis veel meer recht doet aan radicaliseren.

Ieder mens wil zijn omstandigheden veranderen, als hij denkt dat die beter kunnen, voor henzelf, voor de samenleving of de mensheid. Iets willen veranderen gaat ten koste van het bestaande, dus er zal altijd wrijving zijn tussen mensen. De boodschap van vrede is prachtig, maar gaat niet werken als per definitie iedere verandering een conflict in zich draagt.

Het Stationsgebied in Utrecht is verbouwd, maar leverde gevaarlijke verkeershinder op. Utrecht heeft weer een prachtige singel, maar we hadden ook last van de stank van het riool. De start van de Tour de France was in Utrecht, maar was voor sommige ondernemers een financiële ramp. Utrecht ving vluchtelingen op, maar kreeg ook te maken met rellen op het Vredenburg van tegenstanders.

Kerst is het feest van het licht, maar licht kan niet zonder donker en dat maakt dat we het kunnen ervaren. Alleen maar vrede is ook niks. Dingen gebeuren en dingen veranderen en als je het bestaande wilt behouden zul je daar het meest onder lijden. Dat Jezus zo nodig wilde lijden in een poging om vrede te brengen is niet ons probleem. Geniet van 2016 en van alle veranderingen. En dat kan natuurlijk het beste in de mooiste grachtenstad van Europa. 

Paul Schoolderman is cabaretier en organisator van Hakken in het Zand in stadscafe Oudaen met optredens van diverse cabaretiers. De volgende optredens zijn op:

16 januari

20 februari

19 maart

23 april

21 mei