Schoolderman - Dumoulitie
Gepubliceerd: vrijdag 10 juli 2015 09:24
Paul Schoolderman - Alle hoop was op hem gevestigd. Na Erik Breukink zou hij de eerste Nederlander worden die het geel weer om zijn schouders zou dragen. De druk was enorm en uiteindelijk finishte hij als vierde in de proloog: Tom Dumoulin.
Ik stond bij de Stadsschouwburg en zag hem voorbij flitsen en even later finishen op een groot scherm. Jarenlang is er gelobbyd om de Tourstart naar Utrecht te halen. Na twee fantastische dagen blijft er een herinnering over en is Tom Dumoulin al naar huis. Bij een zware crash is zijn Tourdroom vernietigd. Utrecht zorgde twee dagen lang voor een kolkende atmosfeer, maar de ontstane euforie is inmiddels getemperd nu de Nederlandse troef is uitgevallen.
Vorige week ben ik de veertiggrens gepasseerd en met het ouder worden merk ik dat niks blijvend is. Dat was al zo, maar ik ben me er nu meer bewust van. Alle mooie, maar ook minder mooie momenten gaan voorbij en worden vlak voor je neus vernietigd. Ik moest daar heel erg aan denken toen Tom Dumoulin de Tour moest verlaten. Geluk en verdriet volgen elkaar in hoog tempo op en zonder dat je er erg in hebt verandert alles. We hebben er geen invloed op.
De natuur heeft als nadelige eigenschap dat alles vroeg of laat verdwijnt. Wat er voor in de plaats komt is soms een verbetering, maar meestal enkel een verandering. De drang om te vernietigen zit bij de mens ook ingebakken. Een winnend ontwerp van een fietsenrek was al gesloopt voordat iemand zijn fiets eraan heeft kunnen vastmaken. Vandalen waren op slooptocht geweest in Leidsche Rijn wat misschien wel iets zegt over deze saaie wijk.
Daar komt wellicht verandering in nu er schot komt in de bouw van zogenaamde asowoningen op de plek waar vroeger de Rode Doos stond. Deze huizen zijn bedoeld voor mensen die elders veel overlast veroorzaken. Misschien dat de laffe slopertjes daarheen kunnen, want aan deze eenvoudige huizen valt weinig kapot te maken.
Op de Amsterdamsestraatweg wordt het plaatsen van camera’s, die overlast en criminaliteit moeten tegengaan, uitgesteld. Volgens GroenLinks moeten de camera’s slechts een laatste redmiddel zijn en denkt zij eerder aan het ’s nachts sluiten van winkels en horeca. Misschien dat de nieuwe asowijk nog wat overlastgevende horeca kan gebruiken.
Bij het slopen van universiteitsgebouwen in Utrecht worden daklozen en verslaafden ingezet, wat heeft geleid tot levensgevaarlijke situaties omdat het werk niet goed werd uitgevoerd. Van een verslaafde valt me dat toch wel tegen, aangezien zij wel gewend zijn om iets kapot te maken. Zichzelf. Ik stel daarom ook voor dat dit werk beter gedaan kan worden door jonge vandalisten dan door verslaafden. En voor daklozen moet het toch pijnlijk zijn om iets te slopen waar een dak op zit.
Vanuit een minder overlastveroorzakende horecagelegenheid, Bagels and Beans op de Amsterdamsestraatweg, schrijf ik dit stuk en ik realiseer me dat ook deze column weer gedoemd is om te verdwijnen. Het is de tragiek dat alles wat geboren wordt ook weer moet vergaan. Wetenschappers verwachten dat er binnen 100 jaar superintelligentie ontstaat die ons zou kunnen vernietigen. Een schrale troost is dat wij er over 100 jaar niet meer zijn. Alles is onvermijdelijk.