Nestorix - Vorige week ben ik een dagje naar het verre Friesland geweest. Een goede vriend van mij woont vlak boven Harlingen en ik maak er een gewoonte van, om hem eens per jaar te bezoeken.

Wat opvalt als je naar het noorden rijdt zijn de windmolens, die je tegenkomt zodra je de Flevopolders binnenrijdt. De afgelopen jaren heeft de discussie over windmolens in Utrecht en omgeving de nodige sporen in de Utrechtse politieke arena nagelaten. Het afhaken van D66 en PvdA bij de plannen op Lage Weide, onder druk van de publieke opinie in Zuilen en Leidsche Rijn, staat me nog helder voor de geest.

Slagschaduw, geluidsoverlast, waardedaling van de woningen, allemaal argumenten die over tafel vlogen. Je kunt je voorstellen dat dergelijke bezwaren in het weidse polderland niet zo zwaar zullen wegen. Vaak hebben boeren een windmolen als aardige extra inkomstenbron bij hun boerderij staan. Ruimte genoeg.

Wat mij opviel, is dat ze in Friesland echter ook behoorlijk dicht op de bebouwing van stadjes en dorpen staan. Zo is het rond Harlingen een windmolengebeuren van jewelste. Benieuwd als ik was naar de mening van de Harlingers, kon ik niet nalaten om tijdens een bezoekje aan een plaatselijke kroeg te vragen hoe het daar zat met het protest tegen die windmolens in de achtertuin.

Men keek mij verbaasd aan. Hoezo protest? Wat heb je er nou voor last van dan? Is zo’n schaduw niet vervelend dan, als de zon schijnt? Het antwoord was typisch Fries. Mot ik dan ook protesteren tegen elke wolk die voor de zon schuift?

Ik begon maar niet meer over de waardedaling van woningen want de prijzen liggen daar al zo laag, dat zo’n molen ook niet meer uit maakt.

Ik blijf van mening dat Lage Weide niet de meest geschikte plaats voor windmolens is, maar het zou voor de tegenstanders van windmolens in de provincie geen kwaad kunnen om eens in Friesland te gaan kijken en te praten met de Harlingers want dat geeft toch wel enige relativering. Neemt niet weg dat het natuurlijk toch rare jongens blijven, die Friezen.