Nestorix - Maakbare samenleving mislukt
Gepubliceerd: woensdag 29 maart 2017 07:00
Nestorix - Vorige week promoveerde sociologe Emily Miltenburg op een onderzoek naar het effect van de aanpak van de zogenaamde Vogelaarwijken, later krachtwijken genoemd, waarvan onder andere ook de Utrechtse wijken Kanaleneiland en Overvecht deel uitmaken.
Haar conclusie luidt dat de doelstelling: “Het verheffen van bevolkingsgroepen op de sociale ladder door ze samen te laten wonen met de ruimer bedeelden”, niet heeft gewerkt.
Ook in Utrecht zijn er vele miljoenen geïnvesteerd met de bedoeling om de krachtwijken om te zetten in prachtwijken. Een complete projectencaroussel werd opgetuigd om het Utrechtse volk in de achterstandswijken te verheffen.
Ik zie alle lijstjes nog voor me en ik kan me ook alle heftige raadsdiscussies nog levendig voor de geest halen. De Partij van de Arbeid-fractie, toen met 14 raadsleden, en 3 wethouders de onbetwiste leider van de coalitie, daarbij enthousiast gesteund door de tweede partij, GroenLinks, was heilig overtuigd van de maakbare samenleving.
De besteding van de miljoenen van minister Vogelaar maakte heel wat los. Vooral de VVD-fractie trok fel van leer tegen de “geldverspilling” in de 'Doe Mee' centra waar bewoners cursussen kregen aangeboden onder het motto “hoe word ik gelukkig?”
Bovendien waren er diverse slimmeriken in de betreffende wijken die het projectengeld met name handig in eigen zak lieten verdwijnen. Vaag gesubsidieerde voetbalclubjes voor allochtone jongeren, zo noemde je die toen nog, onder het mom van sollicitatietraining. Het kostte één van de PvdA-wethouders, Marka Spit, nog bijna de politieke kop.
Inmiddels zijn we 10 jaar verder. Wat mevrouw Miltenburg in haar onderzoek laat zien, is voor de oplettende Utrechter geen verrassing. Nog altijd is Overvecht een wijk waar heel veel bewoners kampen met problemen. Armoede en ongezondheid zijn nog altijd aan de orde van de dag. Daar zullen alle nieuwbouwplannen, die na jaren vertraging nu in uitvoering gaan, weinig aan veranderen.
De statistische gemiddelden zoals gemiddeld inkomen zullen ongetwijfeld veranderen door de bouw van nieuwe, vaak dure woningen, maar dat zal de verheffing van de bewoners die dagelijks moeten worstelen om de kop boven water te houden niet helpen.
Die bewoners snappen dat heel goed, want die wisten al lang dat de maakbare samenleving een utopie is. Sterker nog, ze hebben het de PvdA, ook in het voormalige sociaaldemocratische bolwerk Overvecht, bij de laatste verkiezingen keihard laten weten.