Armand Leenaers - Afgelopen week is het Mobilion afgebrand. Het zal veel Utrechters pijn hebben gedaan om dit te vernemen. Het ooit zo drukbezochte informatie- en communicatiecentrum van Rijkswaterstaat aan de Groenewoudsedijk, net voorbij het Amsterdams-Rijnkanaal, was een plek waar ik, en velen met mij, graag naar toe ging.

Niet op de laatste plaats door de futuristische maquette onder de glazen vloer waardoor je lopend een idee kreeg van de grootse plannen die Riek Bakker had bedacht voor de uitbreiding van de stad in westelijke richting. Er was in het Mobilion regelmatig van alles te doen en er werden rondleidingen georganiseerd. Met de Kamer van Koophandel organiseerden we er bijeenkomsten voor ondernemers. Mensen kregen zo een beter idee van de omvang van de tunnel voor de A2 en de compleet nieuwe woonwijk genaamd Leidsche Rijn.
 

De futuristische maquette onder de vloer in 1997. Foto: collectie Johan de Boer

De bezoekersaantallen waren indrukwekkend. Van 10.000 in de beginjaren tot wel 35.000 per jaar zo valt te lezen op de website van RTV Utrecht. Het centrum sloot eind 2007, mede omdat het zo slecht bereikbaar was. Best ironisch natuurlijk als je het publiek wil voorlichten over infrastructuur. Zelfs de Utrechtse brandweer had moeite om het Mobilion te vinden, zo bleek afgelopen week bij het blussen van de uitslaande brand. Terwijl hier tot 2019 toch het informatiecentrum Leidsche Rijn was gehuisvest.

Na 25 jaar is een stuk tastbare geschiedenis van Utrecht in rook opgegaan. En dat zo kort na de sluiting van het Informatiecentrum CU 2030 in het Stadskantoor eerder dit jaar. Ook daar kwam ik graag maar blijkbaar kan alles nu via websites en sociale media worden 'gecommuniceerd'.

Mij lijkt dat een grote misvatting. Bewoners en belangstellenden betrekken bij bouwprojecten en uitbreidingsplannen voorleggen doe je door elkaar in de ogen te kijken en het gesprek aan te gaan. Met een maquette erbij komen plannen tot leven. Heel dom om dat weg te bezuinigen.
  

20 april 2023. Foto: Johan de Boer