Engelman - Ordinaire speculatie
Gepubliceerd: vrijdag 19 oktober 2018 20:15
Louis Engelman – Ik weet bijna zeker dat de Utrechtse GroenLinks wethouder Kees Diepeveen de afgelopen dagen hoofdschuddend kennis heeft genomen van alle lovende mediaverhalen over Marcel Boekhoorn. Deze 59-jarige miljardair uit Rhenen nam immers de Hema over en liet iedereen geloven dat dit een geweldige deal is voor Nederland. Diepeveen weet wel beter.
Vorige week nog uitte de wethouder zijn frustratie over Boekhoorn. Dat wil zeggen: over één van diens tientallen BV’s. Deze Ramphastos Real Estate Investments BV kocht op 29 september 2017 twee grote stukken grond in de Merwedekanaalzone voor 31,7 miljoen euro en bracht ze onder bij de nieuwe BV Merwede Real Estate Holding.
Boekhoorn’s rechterhand Jan Willem Neggers en medewerker Han Kleinjan gingen vervolgens namens Ramphastos gezellig met de overige eigenaren in de kanaalzone en de gemeente zitten meepraten over een ‘Schetsontwerp Stedenbouwkundig Plan’. Daarin werd globaal vastgelegd op welke wijze de Merwede Kanaalzone moet worden ontwikkeld. Dus ook het stuk van de Praxis en het naastliggende open terrein dat Boekhoorn had gekocht.
Als snelgroeiende stad wil Utrecht de bevolkingstoename concentreren in bepaalde gebieden. Daaronder vallen Leidsche Rijn, het Stationsgebied en de Merwede Kanaalzone. In dit laatste deel moeten tot 2030 tussen de zes- en tienduizend woningen worden gerealiseerd. Het stedenbouwkundige schetsontwerp voorziet in een duurzame verstedelijking, waarin ook ruimte blijft voor startende gezinnen die momenteel nauwelijks een huis kunnen bemachtigen.
Tot zover leek alles goed te gaan. Maar tot de onplezierige verrassing van de gemeente bleek Ramphastos zijn eigendom op 6 juli aan een Amerikaanse investeerder (Greystar) te hebben verkocht. Deze GS Netherlands Merwede GP BV betaalde daar de lieve som van ruim 46 miljoen euro voor. Waardoor Boekhoorn binnen een jaar tijd bijna 15 miljoen euro winst maakte. Kassa!
Voor de Rhenense investeerder is dit misschien heel gewoon. Niet voor niets begon hij in 1991 met zijn firma Bowelar, wat staat voor ‘Boekhoorn wordt lachend rijk’. Maar de in de publiciteit nogal aaibare kapitalist – hij haalde de twee panda’s naar zijn Ouwehands Dierenpark – brengt Utrecht daarmee in de problemen.
Zo vrezen de SP en de PvdA dat de nieuwe ontwikkelaar er straks op zal aandringen om duurder te bouwen, zodat hij voldoende profijt krijgt van zijn investering. Ook Diepeveen noemde de ontwikkeling voor de stad ‘niet gunstig’. De wethouder heeft vooral zorgen over de lange termijn, omdat de realisatie van de woningen een periode van 15 jaar beslaat. Hij acht het niet ondenkbaar dat ‘de ontwikkelaar niet meer thuis geeft’ als er een nieuw economisch dal opdoemt, of wil morrelen aan de afspraken die er nu met de gemeente zijn gemaakt.
Dat zal Boekhoorn inmiddels een zorg zijn. Hij heeft zijn geld binnen en richt zijn aandacht nu op de Hema. In de media werd omstandig beweerd dat de medewerkers van dit bedrijf vast wel tevreden zijn met diens nieuwe deal. Maar dan zouden ze toch even naar de gebeurtenissen in Utrecht moeten kijken. Want als Boekhoorn kansen ziet voor een nieuwe klapper, dan laat hij die zeker niet voorbij gaan. Kortom: ordinaire speculatie op hoog niveau.