Engelman - Is Lombok veilig?
Gepubliceerd: woensdag 26 juni 2019 19:15
Louis Engelman - Als er op donderdagavond 30 mei in de Kanaalstraat een man wordt doodgeschoten zitten mijn vrouw en ik op nog geen 200 meter afstand naar een mooie tv-film te kijken. De knallen, de paniek, de sirenes, het is ons allemaal ontgaan. Pas de volgende dag lezen we erover op de Utrechtse nieuwssites.
Er blijkt een 44-jarige man te zijn omgebracht. De dader vluchtte weg en is tot op heden nog niet opgespoord. Volgens een politiewoordvoerster heeft de recherche de zaak nog in onderzoek en kan zij momenteel geen aanvulling geven op de eerdere berichtgeving.
Opmerkelijk was dat twee dagen eerder in het nachtelijk donker kogels waren afgevuurd op een viswinkel aan de Laan van Nieuw Guinea – ongeveer 400 meter vanaf ons huis – en op een restaurant naast de moskee aan de Kanaalstraat. Het speurwerk naar deze daders heeft eveneens nog niet tot resultaten geleid.
Beide incidenten (dekt het woord incident de lading van een moord?) zijn niet los te zien van andere gebeurtenissen in Lombok. Om daarvan een overzicht te krijgen nam ik een kijkje op het internet en vond uit de afgelopen maanden tal van criminele praktijken. Ik zet er een paar achter elkaar:
Op 23 juni is er een spectaculaire achtervolging over de Kanaalstraat waarbij de politie met loeiende sirenes in volle vaart een scooterrijder achterna zit, die uiteindelijk ook kan worden aangehouden.
Op 13 juni wordt een compleet gezin uit de wijk veroordeeld tot celstraffen vanwege drugshandel en het witwassen van de opbrengsten via een zonnestudio aan de Damstraat.
Op 9 juni zitten agenten in Lombok zes mensen in de wijk achterna, die op het Centraal Station waren betrapt op het stelen van een portemonnee.
Op 27 april schreef de politie voor de eerste keer aan een persoon een verblijfsontzegging uit voor Lombok. Dat was het vervolg op het gebiedsverbod tussen het Westplein en de J.P. Coenstraat waar overlast werd ervaren door criminele jeugdgroepen, drugsverslaafden en dealers.
Op 16 april liep een arrestatie op de Kanaalstraat flink uit de hand. Na een melding dat een vrouw werd lastig gevallen wilden agenten de betrokken man aanhouden, maar werden daarin gehinderd door anderen. Een fikse knokpartij was het gevolg. Vier betrokkenen werden opgepakt.
Op 4 april werden op de Kanaalstraat twee drugsdealers aangehouden.
Op 23 maart gaat de bestuurder van een VW er bij het zien van de politie met hoge snelheid vandoor en knalt met zijn auto op een paal en de muur van een woning aan de Ternatestraat.
Op 12 februari loopt een drugdealer zichtbaar met een mes in z’n hand door de Damstraat. De man kon worden aangehouden.
De lijst met incidenten kan, als we verder teruggaan in de tijd, stevig worden uitgebreid. Maar ik beperk me tot de laatste maanden. De opsomming ervan zou aanleiding kunnen vormen je behoorlijk onveilig te voelen in Lombok.
Van die gedachte gingen ook de politieke partijen uit die op 6 juni de Utrechtse raad in een spoeddebat bijeen riepen. Burgemeester Jan van Zanen had toen al publiekelijk over de schietpartijen gezegd dat ‘wat deze week is gebeurd, niet normaal is’. Maar ook stelde hij dat ‘Utrecht een veilige stad blijft.’ De meerderheid van de raad bleek dit met hem eens te zijn. Zij vonden dat de problemen met ‘bestaand beleid’ konden blijven aangepakt.
Als bewoners van Lombok zijn mijn vrouw en ik het hier wel mee eens. Natuurlijk zouden de criminele en ontwrichtende activiteiten niet moeten plaatsvinden. Maar deze zorgen er vooralsnog niet voor dat we ons in de wijk onveilig voelen. Gekscherend gebruiken we regelmatig een bij makelaars geliefde term wanneer zij spreken over een ‘levendige buurt.’
De grootste bedreigingen die ik er ondervind zijn de momenten op de Kanaalstraat als van een dubbel geparkeerde auto een linker portier onoplettend wordt opengezwaaid en ik mijn fiets snel moet laten uitzwenken om niet in het ziekenhuis te belanden.
En mijn vrouw? Zij heeft momenteel zoveel last van de eikenprocessierups, al dan niet in Lombok opgelopen, dat ze monkelt: ‘Dáár moet de gemeente eens wat aan doen. Want die jeuk, die is pas echt killing!’