Domtoren speelt hoofdrol op tv
Gepubliceerd: zondag 5 juli 2015 11:02
Vincent Oldenborg - Ik heb me zaterdag op de bank genesteld naast Dieter uit Frankfurt, Gaston uit Leuven, Brain uit Manchester en Billy uit Brisbane en nog zo’n 130 miljoen andere wielerfanaten uit de rest van de wereld. Om twee uur is het zover.
De Franse tv verzorgt de uitzending van de tour zodat iedereen dezelfde beelden krijgt voorgeschoteld. Natuurlijk begeleidt door commentatoren van de eigen netwerken. Soms onderbroken door interviews met “de eigen renners”.
Een belangrijke reden om een Grand Depart binnen te halen, zijn die TV-beelden die de hele wereld overgaan en natuurlijk de commentaren van al die journalisten die hier een paar dagen verblijven. Utrecht krijgt een plek op de wereldkaart.
Naast heel veel beelden van renners die het uiterste uit hun lijf persen, het gaat immers om de wedstrijd, zijn er mooie plaatjes van de stad over de wereld gegaan. We hebben het dan met name over de helicopterbeelden want de opnames vanaf het parcours, geschoten vanaf de motoren laten vooral enthousiaste toeschouwers zien.
De bocht van de Biltstraat naar de Kruisstraat en het stuk langs Maliesingel en Tolsteegsingel waren wat mij betreft de toppers van de motorregistraties. Wat die helicopterbeelden betreft is Utrecht goed uit de verf gekomen.
Natuurlijk speelde de Domtoren een hoofdrol. Getooid met gele vlaggen kwam onze trots steeds weer terug. Ook mooie beelden van kasteel De Haar en slot Zuijlen. Verder een blokje kanaalbruggen met aandacht voor de Prins Clausbrug met haar speciale vormgeving, de Gele brug naar Leidsche Rijn en ook de Werkspoorbrug kwamen uitgebreid in beeld.
De beide Utrechtse molens, Rijn en Zon aan de Adelaarsstraat, voor de gelegenheid opgesierd met een rood, wit, blauwe sjerp en de Ster in Lombok ontbraken niet en kwamen regelmatig in beeld.
Veel beeld was er van de Uithof, aangeduid door de Franse regie als “Hogeschool Utrecht”. Het geveldoek met twee wielrenners op het Van Unnikgebouw miste zijn beoogde uitwerking niet en ook de afwisselende architectuur leek de regisseur te bekoren.
Stadion Galgenwaard met een groot FC Utrecht shirt op de middenstip kwam meermalen in beeld.
Verder waren er mooie plaatjes van zwemmers in het Merwedekanaal tussen de Munt en de sluizen, de fontein in het Wilhelminapark, de Oudegracht met varende bootjes en de bolwerken langs de singels.
Ik weet niet of de beelden een reden zullen zijn voor Dieter, Gaston, Brian en Billy om Utrecht in de toekomst te komen bezoeken maar als ze niet mochten komen, dan heeft het zeker niet aan de beelden gelegen want Utrecht werd getoond als een zonnige, groene en vooral feestelijke stad en dat hebben ze wereldwijd op TV kunnen zien.