De Plakker - het Oude Pierement
Gepubliceerd: zaterdag 25 mei 2024 19:51
Frans de Jonge - Jaren terug sprak ik met m’n Rotterdamse collega, de Kultuurkoerier, over de opkomende aluminium posterframes. Hij was erg tevreden over het systeem en had toen al honderden frames op mooie plekken in en om zijn stad.
Hij voelde m’n twijfel en zei dat er natuurlijk altijd wel bruine kroegen blijven waar je met plakband of punaises de posters mag ophangen. In die tijd waren er in Rotterdam en Utrecht nog heel wat van dat soort kroegen.
Hoe het tegenwoordig in Rotterdam is, weet ik niet, maar bruine kroegen zulllen het daar - net als in Utrecht - vast moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden. Maar gelukkig zijn er in Utrecht nog een aantal. Maar zelden mag je er nog een poster opplakken met plakband.
Toen ik in Wijk C woonde, liep ik regelmatig langs café het Oude Pierement op de Willemstraat. 'Buurman' Jan zat er vaak en ik zag er ook andere bekende gezichten.
In het halletje hangt een frame. Omdat die lijst af en toe uit elkaar valt, mag ik hem van de eigenaar repareren en beheren. Ik zorg nog altijd voor een actuele poster. Meestal is dat een museumposter.
'Museum Speelklok' hangt er zo nu en dan, want die heette vroeger 'Van Speelklok tot Pierement'. Toepasselijk. Maar als het even kan hang ik er een poster van het Volksbuurtmuseum. In de volksmond heet die 'het Wijk C-museum'. Deze poster vind ik passend voor dit café met een echte Wijk C-sfeer.
Ook deze dagen hangt er weer een aankondiging van het Volksbuurtmuseum. Met de vakantie in aantocht is hun expositie goed gekozen. Ze laten zien hoe de afgelopen eeuw de volksbuurtbewoners (voor het eerst) op vakantie zijn gegaan.
De vaste gasten van het Oude Pierement zullen hun vakantie waarschijnlijk vooral in het café, of elders in de omgeving van Utrecht doorbrengen.