Zorgvuldig en creatief met kliekjes
Gepubliceerd: vrijdag 30 januari 2015 07:00
Door Roxanne Herder - Geen stukje broodkorst nog gooide ik weg. Gevolg: nooit heb ik zo goed beseft hoeveel voedsel ik dagelijks verspil. En dat is precies de reactie waar Kliek & Co op hoopt. Het team daagt huishoudens uit om een maand lang niks bruikbaars weg te gooien, om zo voedselverspilling tegen te gaan. Al 1500 huishoudens zijn de uitdaging aangegaan. Vanaf komende zondag, 1 februari, start weer een nieuwe ronde in Utrecht.
Ook ik nam de uitdaging van Kliek & Co aan. Desondanks stond ik verschillende keren op het punt het restje koffie uit de pot leeg te gieten, de overige pastaschelpjes weg te gooien en de kapjes van het droge brood aan de vogeltjes te voeren. Niet alleen omdat ik mij deze luxe kan veroorloven, maar uit gewoonte. Als ik hier helemaal mee stop scheelt dit vijftig kilo voedsel per jaar. Kilo’s die nu in de vuilnisbak belanden. Volgens Kliek & Co scheelt dit ook nog zo’n 400 euro in de huishoudpot.
Vaak gooien consumenten dingen weg omdat zij in de veronderstelling zijn dat de producten niet meer houdbaar zijn. De producent is wettelijk verplicht op een ‘ten minste houdbaar tot - datum’ op ieder product te zetten. Tot deze datum garandeert de producent aan alle kwaliteitseisen te voldoen. "Maar negen van de tien keer is zo’n product na deze datum niet bedorven’’, vertelt Susan Broersen van Kliek & Co. Haar advies? Kijken, ruiken en proeven. ‘’Vertrouw op je zintuigen. Als het nog goed smaakt is het nog bruikbaar en dus zonde om weg te gooien.’’
Volgens de Utrechtse initiatiefnemer Bianca van der Pas is het van belang dat deelnemers hun inkopen praktischer beredeneren. De gedachte: ‘Waar heb ik zin in?’ moet plaats maken voor ‘Wat moet er op?’ Ook is het belangrijk hoeveelheden af te wegen om restjes te voorkomen. "We moeten creatiever omgaan met onze kliekjes’’, aldus Van der Pas. Deze tip resulteerde afgelopen weken voor mij in heerlijke ijskoffies, pastasalades voor de lunch en ouderwetse wentelteefjes. Kliek & Co stuurt wekelijkse mails naar alle deelnemers met wijze adviezen en leuke tips.
In de keuken werd ik creatiever in wat ik kon doen met de restjes. De echte expert op dat gebied is Daisy Scholte. Zij schreef het boek ‘Koken met restjes is leuk’ dat vanaf vandaag, 23 januari, verkrijgbaar is. Het is geen kookboek, legt Scholte uit, maar een verzameling van meer dan vijfhonderd tips om voedselverspilling tegen te gaan. Voor de restjesexpert ligt de nadruk op het plezier wat er volgens haar aan te beleven valt. Het niet weggooien van bruikbare producten is voor haar bijna een hobby. Kliek & Co is razend enthousiast over het idee voor het boek.
Scholte: "Het is ontzettend belangrijk dat de recepten uit mijn boeken lekker zijn. Als het in de vuilnisbak belandt omdat het niet bevalt slaat het de plank natuurlijk volledig mis.’’ Wat betreft de voedselveiligheid heeft Scholte de hulp van een voedingsdeskundige ingeschakeld. Zelf heef ze al veel kennis doordat ze het gezicht was van de ‘Hoezo50kilo campagne’ tegen voedselverspilling van het voedingscentrum. Haar boek is tot stand gekomen door crowdfunding. De investeerders hebben het boek al in hun kast staan.
Tipje van de sluier? Prik met een satéstokje een gaatje in een citroen om zo het sap te gebruiken. Zo blijft de citroen veel langer goed. Ook staat het recept voor Scholtes populaire oudbroodquiche in het boek. Volgens Scholte is er veel interesse. "We hebben al veel publiciteit gehad, dus er is al een soort buzz gecreëerd. Ik krijg veel mailtjes van mensen die vragen hoe ze aan ons boek kunnen komen.’’
Ik ben mij in ieder geval afgelopen maand veel bewuster geworden van mijn bijdrage aan voedselverspilling. Voor vanavond staat er een etentje gepland. Alle genodigden nemen een eigen tapas-hapje mee. Het is niet toegestaan boodschappen te doen. Ik ben heel benieuwd. ‘Koken met restjes is leuk’, komt nu heel goed van pas.
Zelf meedoen? Vanaf zondag is er een nieuwe start. Meer info bij Kliek & Co.