Op donderdag 1 augustus 2024 staat Utrecht stil bij de grote storm die in 1674 onder meer het middenschip van de Domkerk deed instorten.

Op domtoren.nl is een uitgebreid programma te zien.

Over de storm van 1674 en het  sneuvelen van het middenschip is veel te schrijven. Wij houden het hier bij enkele zinnen.

Het KNMI heeft een speciale pagina over deze zomerstorm.

De stad Utrecht wordt het zwaarst getroffen. Tussen zeven en half acht 's avonds is de storm op haar hevigst. Onder de ravage die de storm in de stad aanricht is de ingestorte herberg buiten de Wittevrouwenstraat. Van de molens op de stadswallen staan er nog twee overeind.

De meeste bomen op het Janskerkhof, langs de Geertekerk, langs de Vecht en op het Vreeburg worden uit de grond gerukt of vernield. De hoge spits op de toren van de St. Jacobskerk, nu Jacobikerk, werd ook verwoest tijdens deze storm en is toen vervangen door een gewoon dak.

De St. Nicolaaskerk, nu Nicolaikerk, heeft twee torens, waarvan een tijdens de storm haar spits verloor, die later vervangen is door een plat dak. De St. Mariakerk op de Mariaplaats (nu verdwenen) leed ook aanmerkelijke schade door de storm. Ook de torens van de Buurkerk, de Pieterskerk en de Agnietenkerk moeten het ontgelden.

De Domkerk heeft wellicht het meest te lijden gehad onder de storm. Hoewel de kerk meerdere malen door storm schade opliep, stort het middenschip van de kerk, tussen de toren en het kruiswerk in. 

De storm kreeg de naam ’t Schrickelik Tempeest. De gevolgen zijn destijd onder meer vastgelegd in werken van tekenaar-graficus Herman Saftleven. Hier een van zijn werken.

Gezicht op de ruïne van het schip van de Domkerk. Tekening van Herman Saftleven uit 1675. (HUA)

Zie verder onder meer dit uitgebreide artikel op de website van Oud-Utrecht.

Het middenschip van de Domkerk kwam in 2004 even terug, toen Utrecht groots het 750-jarig bestaan van de kerk vierde.

In 1254 legde de Utrechtse bisschop Hendrik van Vianden de eerste steen van de gotische Domkerk.

Met steigers werd toen het middenschip tijdelijk teruggeplaatst. 'Terug van weggewaaid' heette het toen.

Steigers tegen de Domkerk (nachtfoto uit 2004 van Frans de Jonge)

En steigers aan de andere kant, 2004. Foto: JT

En zo af en toe is er de roep om het middenschip van de Domkerk permanent terug te brengen. Ook op Nieuws030. Onze Armand Leenaers deed op 1 augustus 2021 de oproep: Herstel de Sint-Maartenskathedraal!


Zie verder: 


(JT)