Stut speelt toneel met Tbs'ers
Gepubliceerd: woensdag 5 november 2014 07:00
Door Iris Vermeulen - ,,We vinden het eigenlijk helemaal niet raar’’, vertelt Adrie Kers. ,,Het gaat om het toneelspelen en de muziek, meer niet.’’ Kers is een van de spelers van Stut-theater die sinds kort met Tbs’ers van de Van der Hoevenkliniek repeteert. Het doel is dat deze samenwerking Tbs’ers helpt om weer te re-integreren in de samenleving.
Donna Risa, regisseuse van Stut-theater, leidt de samenwerking. ,,We vinden dat we de Tbs’ers de kans moeten geven om weer mee te kunnen doen in de maatschappij. Dit gaat tot nu toe heel erg goed. Geen van de spelers vindt het ook raar. De Tbs’ers werden door de andere spelers juist met open armen ontvangen.”
De overige toneelspelers willen expres niet weten wat de Tbs’ers op hun geweten hebben. Kers: ,,Ik denk dat het goed is dat je dat niet weet, anders bouw je onbewust toch een soort barrière op. Kijk, als je in de bus zit weet je ook niet wie er naast je zit.’’
Een keer per week repeteert de groep voor de voorstelling ‘Het korte lontje.’ In deze voorstelling gaan de spelers aan de slag met alles dat in hun beleving met een kort lontje te maken heeft. Ook de Tbs’ers leveren hier hun bijdrage aan. ,,Dan komen ze bijvoorbeeld met een voorbeeld van hun celgenoot’’, vertelt Stut-actrice Daisy Lijffijjt. ,,Dan pas realiseer je je eigenlijk weer dat ze uit de Tbs-kliniek komen.”
Zowel Stut-theater als de Van der Hoevenkliniek probeert om de samenwerking zo veilig mogelijk te laten verlopen. ,,Als ik iets zie of hoor dat ik apart vind, dan ga ik wel bellen’, zegt Donna Risa.
Ook vanuit de Van der Hoevenkliniek worden de Tbs’ers in de gaten gehouden. Fons Diepenmaat werkt als theater- en yogadocent: ,,Kijk, we letten wel op. Als het een keer minder goed gaat met iemand zeggen we wel van jij kunt vanavond beter niet naar die repetitie gaan.’’
Wat de Tbs’ers op hun kerfstok hebben speelt geen rol bij deelname aan de samenwerking. Degenen die graag willen, kunnen meedoen. Het draait om de aardigheid die ze hebben in het theater.
,,Theater kan goed helpen bij mensen met een psychische stoornis’’, vertelt Fons Diepenmaat. ,,Het is een manier waarop ze zich op positieve wijze kunnen uiten en het is vooral belangrijk voor ze om weer in contact te komen met andere mensen in Utrecht.”
Het duurt nog even, maar vrijdagavond 29 mei 2015 zal de voorstelling ‘Het korte lontje’ om 20.00 uur in première gaan in Cultuurhuis Stefanus in Overvecht. Ook de zondag erna is er dan om 15.00 uur opnieuw een voorstelling. Zet het maar vast in uw agenda.