De in Utrecht wonende Doete Regts plaatste vorig jaar maart zes struikelsteentjes, twee in de Burmanstraat in Tuinwijk en vier in de Nieuwe Koekoekstraat in de Vogelenbuurt. Een maand later schreven we op Nieuws030 over een nachtmerrie die ze meemaakte rond die steentjes, maar die alsnog een happy end kreeg.

Nu schrijft Doete zelf nog eens over deze steentjes, want ze ontdekte een belangrijk feit waar ook andere onderzoekers hun voordeel mee kunnen doen.
   

Doete Regts - Vorig jaar plaatsten we vier struikelstenen in de Nieuwe Koekoekstraat. De slachtoffers voor wie we de stenen hadden geplaatst woonden op nummer 37bis. De site van het Joods Monument toonde een foto van de woning met dat nummer. Daar kwamen de steentjes ook terecht. 

Enige tijd na de plaatsing sprak ik een oudere dame bij mij in de wijk (Tuinwijk). Zij woonde na de oorlog in de Nieuwe Koekoekstraat. Ze vertelde dat ze van de ene op de andere dag een ander huisnummer had gekregen. Daar schrok ik van, want hadden we de vier struikelstenen dan wel voor de juiste woning geplaatst?

Er zat niets anders op om het grondig te onderzoeken, maar hoe? Op de site van het Utrechts Archief vond ik niets over een omnummering in de Nieuwe Koekoekstraat. Wel vond ik fantastische wijkplattegronden uit de jaren ’40. Het gaat om plattegronden van een deel van de stad Utrecht met o.a. een weergave van de straten, inclusief riolen, huizen en gebouwen met hun huisnummers. 

Hieronder heb ik twee van deze plattegronden aan elkaar gefotoshopt. Bij de rode stip hebben we de stenen vorig jaar geplaatst. Wat blijkt? In 1940 was dit nummer 15.

Een deel van de Vogelenbuurt, inclusief riolen en huizen met hun huisnummers.

Bij de groene stip hadden de stenen moeten liggen. Dat was tijdens de oorlog nummer 37 en 37bis (en is nu nummer 81). 

Hier is de link naar de beeldbank van Het Utrechts Archief waar deze plattegronden te vinden zijn.

Ik voelde mij er behoorlijk ongemakkelijk bij dat de stenen bij de verkeerde woning geplaatst zijn. Dit had ik graag willen voorkomen. Tegenwoordig controleer ik, met behulp van deze plattegronden, altijd alle adressen die ik onderzoek.

De website van het Joods Monument houdt geen rekening met de omnummeringen. Als ik ontdek dat de juiste woning niet in beeld is gebracht, dan geef ik dit nu aan hen door. Ze voegen dan de informatie toe aan de bestaande gegevens. 

Aangepaste foto en tekst op de website Joods Monument

Gelukkig had de familie van de slachtoffers die op de steentjes staan genoemd, begrip voor de situatie. En de huidige bewoners van nummer 81 hadden geen bezwaar tegen de herplaatsing van de stenen.

Vandaag, op de sterfdatum van Mosis van Blijdenstijn, hebben we zijn steen en die van Elisabeth, Saartje en Cato Kuijt bij de juiste woning geplaatst. Hierbij waren een neef en een achterneef van Mosis aanwezig.

De herplaatsing vandaag. Foto: Harold van Voorst