Politiek twist over terreurdreiging in Utrecht
Gepubliceerd: vrijdag 24 oktober 2014 13:52
Door Tessa Kortlevers - Met de schietpartij in Canada neemt ook elders in de wereld de angst voor aanslagen toe. Ook in Utrecht. Hoewel, politieke partijen spreken elkaar op dit punt tegen.
Dat de overheid de mogelijkheid van een aanslag naar 'substantieel' heeft opgeschaald draagt ook bij aan de angst voor een aanslag. Dat vindt René Dercksen van de PVV- fractie in de Provinciale Staten. Volgens hem is het niet vreemd dat Utrechtse burgers zich onveilig voelen. Hij krijgt regelmatig van mensen te horen dat ze bang zijn in hun eigen buurt.
Dercksen: “Er is een hoop aan de hand en mensen zien buren vertrekken naar Syrië of Irak om zich aan te sluiten bij de IS-strijders. Er zijn negen mensen als jihadist vertrokken uit de provincie Utrecht en veel worden tegengehouden. Het valt niet te ontkennen dat de feiten steeds dichter onder de huid kruipen."
Dercksen weet de oplossing wel: "Laat die mensen van de IS lekker daar blijven. Maar het kabinet wil ze juist hier houden. Laat ze gaan en neem zoveel mogelijk van je vrienden mee."
DE PVV'er zegt veel signalen te krijgen: "Ik hoor vaak genoeg dat burgers ten einde raad zijn en de straat niet op durven. En dan is er een ambtenaar die zegt ‘het is maar een gevoel van veiligheid’ en dat er ‘geen dreiging’ is. Vervolgens ligt een man met een kaakbreuk omdat hij in elkaar is geslagen. Dat terwijl wij er al een jaar de aandacht voor vragen bij de gemeente. De burgemeester is bezig om stedenbanden met Marokko te leggen, maar zijn eerste taak is om eigen burgers veilig te stellen.”
“Onzin”, reageert Steven de Vries, raadslid van GroenLinks Utrecht. “Wij krijgen hierover nooit berichten binnen van bezorgde burgers. We horen wel signalen dat er bijvoorbeeld in een buurt gedeald wordt, maar niets over terreurdreiging."
De Vries zegt niet zijn kop in het zand te steken want: "Er zijn inderdaad IS-strijders vertrokken, maar dat betekent niet dat mensen zich meteen zorgen hoeven te maken over de situatie hier. Als die mensen terugkomen is dat wel zorgelijk en daarom worden ze ook goed in de gaten gehouden."
Over het gevoel van terreurdreiging zegt De Vries: "We moeten reëel blijven over het gevoel van veiligheid. De realiteit moet worden voorgespiegeld aan de burgers en laten we elkaar vooral niet banger maken. De kans dat er iets gebeurt, is heel klein."
Hoe klein die kans dan op een aanslag dan ook is, de overheid stelt wel alles in het werk om een aanslag te voorkomen. Ook het cameratoezicht in de stad, ongeveer 80 camera’s, is daar een middel toe. Die op het Centraal Station zijn daar ook speciaal voor aangebracht, zegt VVD-raadslid Queeny Rajkowski.
Volgens Rajkowski is het gevoel van veiligheid in het algemeen aan het teruglopen. “Vooral in de wijken zoals Overvecht zien mensen veel overlast op straat en daarom gaat het veiligheidsgevoel ook achteruit." De verhalen over jihadisten zorgt ook voor onrust: "Het gebeurt dichtbij, dus is het tastbaar voor mensen. In juli zijn er twee jihadisten terugkomen vanuit het Midden-Oosten naar Utrecht. Ik heb de burgemeester daar vragen over gesteld. Hij verzkerde dat ze in de gaten worden gehouden en mogelijk strafrechtelijk vervolgd."
Ook Rajkowski zegt vaak telefoontjes binnen te krijgen van bezorgde inwoners. Die signalen neemt ze mee in het debat. "We gaan dit najaar een nieuw veiligheidsplan opstellen voor 2015 tot en met 2018 en we willen meer geld aan de veiligheid besteden. Daar valt ook terrorisme onder. Het risico is verhoogd, maar is nu geen reden voor paniek. Ik zeg: Laat de burgemeester en politie zijn werk doen en dan komt het allemaal goed.”