Merwedekanaalzone (6) - Hoe transparant zijn de kopers?
Gepubliceerd: zaterdag 26 januari 2019 06:00
Journalist Louis Engelman doet verslag van de wijze waarop vastgoedavonturiers tientallen miljoenen euro's binnensleepten in een nieuw te bouwen Utrechtse wijk: de Merwedekanaalzone.
Informatie op de site ‘Vastgoedmarkt’ doet de vraag oproepen hoe transparant de nieuwe eigenaren van het Utrechtse Smart Business Park zijn. We lezen namelijk dat de combinatie Round Hill Capital en Boelens de Gruyter op een eigenaardige manier actief is geweest in Amsterdam.
Daar verwierven beide volgens ‘Vastgoedmarkt’ vorig jaar juni het kantorencomplex ‘Ring-Park’ langs de A10 met het doel dit om te bouwen tot wooneenheden. Maar volgens de redactie van deze site was daarbij sprake van ‘een nogal ondoorzichtige constructie’
Vastgoedmarkt: ‘De onduidelijkheid begint al met de dubbele levering op één dag van het pand. Eerst voor 28,5 miljoen euro van eigenaar Hanseatische Immobilienfonds Holland XIII (HIH) aan Ringpark Ltd op de Kaaimaneilanden, daarna voor 70 miljoen euro aan twee Luxemburgse entiteiten waarachter Round Hill Capital en Boelens de Gruyter schuilgaan.’
Beide bedrijven willen op vragen van Vastgoedmarkt geen uitleg geven over deze deal.
De constructie in Amsterdam heeft veel weg van de verkoop van het Smart Business Park in de Merwedekanaalzone, dat eveneens in Luxemburg, bij DD Invest S.à.r.l., is ondergebracht. Waarom eigenlijk Luxemburg? Is hier sprake van belastingontwijking? Want Boelens de Gruyter en G&S Vastgoed zijn toch gewoon Nederlandse ondernemingen, hier ingeschreven in de Kamer van Koophandel?
Toch is Luxemburg voor G&S Vastgoed geen onbekend terrein. Eigenaar VolkerWessels heeft er via zijn investeringsmaatschappij Reggeborgh sinds maart 2001 de vennotschap Archand S.à.r.l, waarvan familieschoonzoon Henry Holterman de directeur is. Dit bedrijf is weliswaar ingeschreven in de Rue Jean-Petitot 4 in Genève, maar handelt naar Luxemburgs recht.
VolkerWessels zal daarvoor wel z’n eigen redenen hebben. Het is immers geen kleine bouwmaatschappij. De Amertsfoortse onderneming telt 16.000 werknemers, onder wie sinds vorig jaar ook oud-minister van buitenlandse zaken Halbe Zijlstra, in Utrecht vanwege zijn eerder raadslidmaatschap geen onbekende. Het bedrijf heeft een jaaromzet van 5,5 miljard euro.
Voor Round Hill Capital ligt de situatie weer anders. Dit bedrijf heeft weliswaar z’n hoofdkantoor in Londen, maar op de site van Drimble is te lezen dat één van de bv’s van dit bedrijf, Round Hill Dutch Development, in handen is van een buitenlandse entiteit. Die ‘tophoudster’ (moeder) is Round Hill Capital S.a.r.l. in Luxemburg. Datzelfde geldt voor de in november vorig jaar opgerichte Round Hill Capital Netherlands BV.
Ook de verkoper van het Smart Business Park, Onyx (NL) PropCo II BV, heeft een Luxemburgse verbinding. Het moederbedrijf van deze investeerder is Onyx Holdco S.à.r.l, gevestigd aan de Rue Ruppert 2-4 in het Groothertogdom.
Om te begrijpen waarom de lijntjes naar Luxemburg lopen zocht ik contact met Round Hill Capital in Amsterdam. Diverse keren liet ik de telefoon daar lange tijd rinkelen, maar opgenomen werd er nooit.
Dus dan maar naar Boelen de Gruyter. Via de telefoniste krijg ik te horen dat ik het beste een mail kan sturen. Dat doe ik in november met als hoofdvraag waarom het eigendom in de Merwedekanaalzone in Luxemburg is ondergebracht en niet in Nederland? U raadt het al: nimmer antwoord gekregen.
Als ik mijn licht opsteek bij de FIOD (Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst)) stelt persvoorlichter Adriaan Ros dat ‘je in zijn algemeenheid ziet dat veel buitenlandse partijen betrokken zijn bij de aan- en verkoop van onroerend goed. Dat mag, dus daar is niets vreemds aan’.
Wel geeft hij aan dat notarissen bij de overdracht een rol van ‘poortwachter’ hebben. ‘Zij zijn wettelijk verplicht – op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) – ongebruikelijke transacties te melden.’ Dat gebeurt bij de Financial Intelligence Unit-Nederland, die is ondergebracht bij de Nationale Politie.
Uitspraken over een specifiek geval wil Ros begrijpelijkerwijs niet doen. ‘Dat zou tot speculatie kunnen leiden.’
Morgen deel 7: Het kan nóg gekker