Hogeschoolstudenten maken digitaal Joods monument
Gepubliceerd: zondag 29 november 2015 11:46
De namen, verhalen en foto's van 95 vermoorde Joodse Utrechters staan inmiddels op het digitale monument. Een mooi resultaat, maar er is nog veel werk te verrichten voor de studenten van de Hogeschool Utrecht.
Bij de onthulling van het Joods Monument Utrecht vorige maand werd tegelijkertijd ook de bijbehorende website en een app voor de mobiele telefoon gelanceerd.
Dit digitale monument is gemaakt door Joyce Gadella, Martijn Schilperoort en Samme Kleijn. Zij zijn vierdejaars studenten aan de ICT-opleiding van de Hogeschool Utrecht.
Het trio raakte betrokken bij het digitale monument nadat een app van collega-studenten niet echt een succes bleek. Ze namen het stokje over en nu staat er een mooie website en app die de vermoorde Joodse Utrechters een gezicht en verhaal geeft.
Joyce over haar deelname: “Ik ben geïnteresseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, met name omdat ik me niet kan voorstellen hoe mensen tot zulke gruweldaden in staat zijn, leek het mij een mooi project”. Ook Martijn en Samme voelden zich betrokken bij het onderwerp.
Samme: “We hadden net met ons drieën een stageproject succesvol afgesloten en hadden heel goed en plezierig samengewerkt, dus leek het logisch om dit ook samen te doen. Bovendien was de school erg blij dat wij het op wilden pakken, aangezien ze zich niet prettig voelden bij de teleurstellende prestatie van onze collega’s.”
Na overleg met Wim Rietkerk, voorzitter van de Stichting Joods Monument Utrecht, kregen ze de vrije hand en besloten ze om naast de gewenste app ook een website op te zetten, met de bedoeling om van zoveel mogelijk van de 1239 Utrechtse slachtoffers van de holocaust een foto en een verhaal bij elkaar te brengen.
Gedurende de maanden september en oktober hebben ze naast hun studie hard gewerkt om het geheel klaar te hebben zodat het bij de onthulling van het monument online kon gaan.
Ze realiseren zich heel goed dat het verkrijgen van foto’s en informatie moeilijk zal worden omdat er, zo lang na de oorlog, vanzelfsprekend steeds minder ooggetuigen zijn die informatie kunnen aanleveren. Desalniettemin komt er nog wekelijks nieuwe informatie binnen die een plaats krijgt op het digitale monument.
Naast veel enthousiaste reacties hebben hun inspanningen inmiddels ook geleid tot een nieuwe opdracht die eveneens verband houdt met de oorlogsgeschiedenis van de stad Utrecht.
Martijn: “We hebben de eerste gesprekken gevoerd en willen in de loop van april komend jaar klaar zijn met de opdracht”