Hardlopen in Utrecht niet altijd even gezond
Gepubliceerd: zondag 26 oktober 2014 07:00
Door Vera Boekelman - Slechte luchtkwaliteit treft hardlopers in Utrecht. Je zou denken: hardlopen is gezond. En om het hardlopen zo gezond mogelijk te houden hebben lopers vaak een scherp oog voor blessures en zorgen ze voor goed materiaal.
Wat ze vergeten is dat buitensporters wel degelijk kwetsbaar zijn, en dat is vanwege de slechte luchtkwaliteit. Hoewel de gemeente Utrecht hard zijn best doet om de luchtkwaliteit te verbeteren, is de lucht in de stad nog lang niet overal even schoon.
Zoals op een kaart te zien (klikhier), is de luchtkwaliteit slechter naarmate men de binnenstad in gaat. Sporters kiezen er daarom vaak voor om te sporten in één van de Utrechtse parken. Maar qua luchtkwaliteit zijn ook deze niet altijd even gezond door de aanliggende drukke wegen.
Zo ligt het Julianapark vlak naast de drukke Amsterdamsestraatweg. Ook hier hangt er dus fijnstof in de lucht. Niet iedereen is zich hier bewust van. “Ik wist wel dat er ongezonde delen zijn in Utrecht, maar ik dacht dat de groene delen dit wel weer compenseren”, zegt Myrthe Spiteri van HealthClub Open Air Utrecht. Ze geeft vaak groepslessen in het Julianapark. “We doen ons best door al zoveel mogelijk de groene plekken op te zoeken. Ik vind het erg dat er toch nog fijnstof hangt in de parken, aangezien daar zelf geen auto’s komen.”
De grote boosdoeners van een slechte luchtkwaliteit zijn fossiele brandstoffen als benzine en diesel. “Oude bestelauto’s, brommers en snorfietsen zijn eigenlijk fijnstofbommen”, aldus Maarten van Biezen van de stichting Natuur en Milieu. De gemeente Utrecht stelt daarom vanaf 1 januari 2015 een milieuzone in voor personen- en bestelauto’s rijdend op diesel. De binnenstad, het Stationsgebied, de Jaarbeurs en enkele omliggende wegen zullen dus verboden worden voor oude dieselauto’s.
Spiteri zou graag meer voorlichting vanuit de gemeente willen krijgen. “Ik vind dat wij als organisatie van de groepslessen verantwoordelijk zijn voor onze deelnemende sporters. Als het dermate gevaarlijk is voor de gezondheid om te sporten in het Julianapark, zal ik hier wel rekening mee houden. Maar ik zou er wel graag eerst meer over willen weten”.
Wees niet bang, zegt Van Biezen, het is nog niet zo erg dat je met hardlopen moet stoppen of een mondkapje moet dragen zoals bij de marathon van Peking. “Lekker sporten is hartstikke gezond en dit moet je vooral blijven doen.".
Er zijn volgens Van Biezen wel een aantal tips waar je als sporter rekening mee kunt houden. "Loop bijvoorbeeld liever in de ochtend in plaats van ’s avonds, een stuk van een drukke weg vandaan en vermijd hardlopen tussen hoge gebouwen”. Nog meer tips om gezond te lopen zijn hier te bekijken.
-
Onzichtbaar
Een slechte luchtkwaliteit is een onzichtbaar probleem. In de lucht hangen veel verschillende soorten stoffen waarvan er een deel schadelijk is. Eén van de boosdoeners is fijnstof. “Dit zijn kleine zwevende deeltjes in de lucht, nog kleiner dan de grootte van een haar. Er zit zand en zout in, maar ook roet. Vooral dit is schadelijk voor de gezondheid”, zegt Maarten van Biezen van Natuur en Milieu.
“De deeltjes zijn zo klein dat ze gemakkelijk in je bloedbaan terecht kunnen komen. Zo kunnen ze bijdragen aan gezondheidsklachten als hart- en vaatziekten en astma.”
Hoewel dit voor iedereen buiten schadelijke gevolgen heeft, is het risico bij buitensporters nog groter. Tijdens het hardlopen ademt een sporter namelijk drie keer meer lucht in dan normaal.