Herinneringen aan de bevrijding in Wijk C
Gepubliceerd: vrijdag 8 mei 2015 07:00
Het Nederlands Volksbuurtmuseum is in bezit van diverse interviews met Wijk C'ers die over het volksleven vroeger vertelden. Ook de herinneringen aan de bevrijding in mei 1945. Hieronder kunt u een aantal van die (korte) verhalen beluisteren.
Alphons Staffhorst, geboren in 1937, zoon van de drankenhandelaar aan de Oudegracht 45, hoek Jacobskerkstraat-Wijk C.
Alphons vertelt dat hij als kind onder de indruk was van de Canadezen, maar verwondert zich zeer over het feit dat er ineens kostbaar Zweeds wittebrood in de gracht drijft, al op de eerste dag van de bevrijding…
Opname: 20 februari 1997, klik-en-luister-hier.
-
Jopie Wouters-van der Mars, geboren in 1921, dochter van een visgroothandelaar; woonde vanaf 1923 in de Waterstraat-Wijk C.
Jopie vertelt hoe haar broertjes al op 5 mei de straat opgingen in hun zeeverkennersuniform en prompt werden opgepakt. Op de bevrijdingsdag zelf zijn ook nog zakkenrollers actief, zoals ze zelf op weg naar de Stadhuisbrug ondervindt…
Opname: 20 mei 1996, klik-en-luister-hier.
-
Anton van den Brink, geboren in 1927 in Wijk C.
Anton vertelt hoe de mensen in Wijk C al op 5 mei de straat opgingen om de bevrijding te vieren, ook pastoor van Nuenen en de Zusters Augustinessen. Maar de Duitsers begonnen te schieten… Op de echte bevrijdingsdag, 7 mei, ging Anton met enkele vrienden naar Zeist om daar de bevrijders te verwelkomen en mee te rijden naar Utrecht.
Opname: 6 april 1995. Klik-en-luister-hier.
-
Boud Smit, geboren in 1935 op de Oudegracht, aan het ‘gouden randje’ van Wijk
Boud vertelt hoe de mensen in Wijk C feest vierden met pastoor Van Nuenen voorop. Om alle frustratie na de oorlog af te kunnen reageren waren achter betraliede ramen in de Achterstraat portretten van gehate Duitsers en NSB-ers geplaatst waartegen geschopt kon worden.
Opname: 2 augustus 1995: Klik-en-luister-hier.
-
Riet Soons-de Groot, geboren in 1929 op de Lange Koestraat-Wijk C als dochter van smid De Groot; het ouderlijk huis is in 1944 gebombardeerd en werd onbewoonbaar.
Riet vertelt hoe verwarrend de tijd vlak voor de bevrijding op 7 mei was. Op het Vredenburg wordt nog door de Duitsers gepatrouilleerd en hoe kom je dan weer veilig naar huis als je al een glaasje champagne op de bevrijding genuttigd hebt?
opname: 14 oktober 1996: luister-en-kijk hieronder
(Alle geluidsopnames: Nederlands Volksbuurtmuseum, Collectie Geluid)