Park Oosterspoorbaan verfraaid met muurschildering
Gepubliceerd: vrijdag 1 september 2017 19:33
Door Jim Terlingen - Utrecht-Oost heeft er weer een kunstwerk bij. Langs het in januari van dit jaar in gebruik genomen wandel- en fietspark Oosterspoorbaan is door wethouder Kreijkamp ter hoogte van de Notebomenlaan een muurschildering onthuld.
Het is de 60e muur in Utrecht waarop kunstenaar Jos Peeters zijn verf heeft aangebracht. In de hele stad zijn Peeters' schilderingen, herstelde oude muurreclames en geschilderde gedichten te zien.
De basis voor het kunstwerk langs de Oosterspoorbaan is een foto uit 1938, die genomen is vanaf het dak van het Diakonessenhuis in de richting van de binnenstad. Het gebied vooraan, ten oosten van de spoorlijn, is dan nog zonder woningen. Hoveniers verbouwen er groenten en fruit, waarmee ze de stad voorzien.
Het afgebeelde stuk rails is in juni 1874 in gebruik genomen door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij als onderdeel van de spoorlijn Hilversum-Lunetten. Het hoofdstation van wat toen nog de Oosterspoorweg heette, was het Maliebaanstation.
Voor de aanleg van het spoor werden in Abstede de gronden van de hoveniers onteigend. In het bovenste deel van de schildering is een kaart van vier jaar eerder afgebeeld met een ontwerp van het tracé. Daarop staan ook de namen van de toenmalige grondeigenaren: Jongerius, Van Zijl en Koot.
3717
Het afgebeelde stroomtreintje op de muurschildering staat niet op de originele foto. Het is een fantasietje van schilder Peeters. "Het is een afbeelding van locomotief NS 3737 die in het bezit is van het Spoorwegmuseum, hier iets verderop. Als je heel erg goed kijkt, zie je wel dat ik - met een knipoog - het nummer veranderd heb in 3717", aldus de kunstschilder.
De schildering is voor Utrecht-fans een leuke ontdekkingsreis. Te zien zijn onder andere de witte huizen van Sterrenwijk, het Fysiologisch Laboratorium van de Universiteit, het torentje van de later gesloopte Zuiderkerk aan de Kromme Rijn, leerlooierij Wessels aan de Tolsteegsingel/Looierstraat, het Hiëronymushuis aan de Maliesingel, het hoofdkantoor van de Spoorwegen (de Inktpot) en de Nicolaaskerk.
De schildering is er gekomen in opdracht van de gemeentelijke werkgroep Directe Voorzieningen.
Informatieborden
Vanmiddag werd ook bekend dat langs de Oosterspoorbaan vier informatieborden komen, waarop de historie van deze bijzondere voormalige spoorlijn te lezen zal zijn.
Zie ook: Maarsseveen - Muurschilderingen in Utrecht (1-3-2016)