Na 75 jaar terug op de locatie van Kindjeshaven
Gepubliceerd: maandag 24 april 2017 13:29
Door Jim Terlingen - Ze was vorige week het stralende middelpunt, de 83-jarige Félice Leendertz-Polak, tijdens de voorbereidende bijeenkomst voor de Utrechtse Open Joodse Huizen-route van dit jaar. Op donderdag 4 mei zal deze kleine, bescheiden grootmoeder haar persoonlijke ervaringen vertellen over de crèche Kindjeshaven aan de Prins Hendriklaan 4.
Deze crèche, in 1940 gevestigd door rechtenstudente Trui van Lier, was tijdens de bezetting een veilige – veelal tijdelijke - plek voor Joodse kinderen. Pal onder het oog van de nazi's speelden Van Lier en haar medewerkster Jet Berdenis van Berlekom op deze manier een beslissende rol in de levens van 150 Joodse kinderen.
Twee van deze kinderen zijn Félice en haar jongere broer Herman. Toen hun ouders, woonachtig in Deventer, besloten om onder te duiken, werden ze met hulp van anderen in oktober 1942 naar het Utrechtse Kindjeshaven gebracht. Na enkele weken gingen ze weer verder naar andere onderduikplekken in Nederland. Hierdoor hebben ze beiden de oorlog overleefd. En ook hun ouders hebben het gered.
Félice vertelde vorige week aan ons, de geïnteresseerde sprekers van de andere acht locaties, haar verhaal en veroverde onze harten. En waar we echt stil van werden: er bestaat een foto gemaakt in 1942 waarop ze staat met een groep andere joodse kinderen. Félice is de enige daarvan die de oorlog heeft overleefd.
Félice Leendertz-Polak keert tijdens de Utrechtse Open Joodse Huizen-route voor het eerst terug op de plek waar ze 75 jaar geleden werd ondergebracht. Zie voor de tijden het programma van Utrechtse Open Joodse Huizen-route waarop ook andere locaties die op 4 mei te bezoeken zijn: klikhier
- Kindjeshaven stond in 2011 centraal in een tweedelige documentaire 'Omdat hun hart sprak'