Gevelsteen in Willemstraat weer als nieuw
Gepubliceerd: vrijdag 12 oktober 2018 20:00
Wethouder Anke Klein en Louise van kapperszaak Kappen Now onthulden vrijdagmiddag in de Willemstraat in Wijk C een gevelsteen die nog dateert uit 1660 en na restauratie er weer als nieuw uitziet.
De steen is zichtbaar tussen de ramen op de eerste verdieping van het pand Willemstraat 52. Hij bevat een afbeelding van een koe, twee jaartallen – 1660 en 1909 – en een spreekwoord.
De gevelsteen is een van de oudste elementen in het straatbeeld die hedentendage te aanschouwen zijn in Wijk C. De wijk is in de vorige eeuw voor een aanzienlijk deel gesloopt.
De steen, die beschadigd was en voor de toeschouwer amper meer kleur had, is door de in Utrecht gevestigde schriftbeeldhouwer Richard Wendling vakkundig gerestaureerd. Hij deed dit in opdracht van het Utrechts Geveltekenfonds en de gemeentelijke werkgroep Directe Voorzieningen. Wendling werd bij enkele reparaties ondersteund door Jaap Wegerif.
De zandsteen is zorgvuldig gereinigd en geconserveerd. Op basis van door hem aangetroffen pigmentresten heeft Wendling de gevelsteen met lijnolieverf beschilderd. De tekst op de gevelsteen is nu weer goed leesbaar. Het betreft een in de Middeleeuwen bekend spreekwoord: 'Begin heeft een goet behagen, het ent sal de last dragen.' De betekenis is 'aan iets beginnen is leuk, maar de moeilijkheden komen vooral tegen het eind.'
Het eerste jaartal op de steen, 1660, geeft aan wanneer hij werd geplaatst. Hoogstwaarschijnlijk zat er toen een slager in het pand. In deze periode had deze straat overigens nog geen officiële naam en heette de wijk 'Handvoetboog'. Utrechtse wijken werden toen genoemd naar de verschillende schuttersgildes die de stad beschermden.
In 1811, toen de Fransen heersten over onze stad, werden de wijknamen vervangen door een letter. De wijk heet vanaf toen Wijk C. Dertig jaar later heette de straat Catharijnestraat en tekende de geschiedkundige Nicolaas van der Monde hoe de gevelsteen eruitzag.
In 1863, in een periode dat er een club oranjegezinde mensen actief was in de wijk, werd de straat hernoemd tot Willemstraat. De naam verwijst naar koning Willem III.
In 1909 werd het huis gerenoveerd en kwam de slager A. ten Beste in het pand. Het ligt voor de hand om te denken dat hij de persoon is opdracht heeft gegeven tot het aanbrengen van het tweede jaartal.
Bij de onthulling waren nazaten van Ten Beste aanwezig, waaronder een kleindochter.