Jim Terlingen - In deze derde aflevering van mijn onregelmatig verschijnende rubriek 'Utrechtse berichten' drie onderwerpen: Strijd om een lokale uitzendlicentie, Wat is een Zuilenees? en Veelbelovend Utrechts muziektheater in Zuilen.


Utrechtse uitzendlicentie

2018 kan het jaar worden waarin er een doorbraak komt in het medialandschap in Utrecht. En ik zou dat wel leuk vinden. Als ik zie wat voor een alleraardigste gratis krant Duic (De Utrechtse Internet Courant) tegenwoordig aanbiedt, dan ben ik ook nieuwsgierig naar wat diezelfde Duic-mensen op radio en televisie zouden kunnen betekenen.

Die rtv-tak van Duic heet Lous en dat staat voor Lokale Omroep Utrecht Stichting. Lous gaat de strijd aan met de huidige zendgemachtigde RTV Utrecht voor de lokale-omroeplicentie in Utrecht. Op 8 april verloopt deze. De procedure is hier te volgen.

Wie de licentie ook krijgt: een meer kritisch-journalistieke wind in de stad zou me zeer welkom zijn.


Zuilenees

Onlangs kwam ik tot de conclusie dat een veelgebruikte bewering over het woord 'Utrechtenaar' in de categorie 'broodje aap' hoort. Ik hou daar eerlijk gezegd wel van, een beetje ontmaskeren. Eerder in 2017 belandde door mijn toedoen Betje Boerhave al in dezelfde categorie. 

In het geval van 'Utrechtenaar' wilde ik oorspronkelijk iets schrijven over de betekenis van een ander Utrechts woord. Want ik had iemand zich 'Zuilenees' horen noemen, waarbij hij zich duidelijk distantieerde van een 'Zuilenaar'.

Het kan zijn dat ik er later nog een grotere studie van ga maken (met altijd een kans op een broodje-aap-ontdekking natuurlijk), maar mijn eerste idee over het verschil in betekenis van de woorden wil ik hier alvast delen.

Een Zuilenees is een bewoner van de Utrechtse wijk Zuilen die er ook woonde toen er nog een zelfstandige gemeente Zuilen was. Die gemeente bestond uit Nieuw-Zuilen en Oud-Zuilen. Nieuw-Zuilen werd in 1954 bij Utrecht getrokken en werd dus de wijk Zuilen. Oud-Zuilen ging toen naar Maarssen en hoort nu bij de gemeente Stichtse Vecht.

En een Zuilenaar is een bewoner van Zuilen, die er niet al voor 1954 woonde. Vanzelfsprekend zijn er op dit moment veel meer Zuilenaren dan Zuilenezen.

Uitsnede van een kaart uit midden jaren dertig van de vorige eeuw. Collectie: HUA


Muziektheater

Nu het toch over Zuilen gaat, grijp ik deze plek aan om aandacht te vragen voor een voorstelling die daar op 13 en 14 januari wordt gegeven in het ZIMIHC-theater. Een grote club gerenommeerde Utrechtse artistiekelingen werkt op dit moment samen met het Zuilens Fanfare Corps om daarvan de laatste puntjes op de i te zetten. 

De voorstelling heet 'Wie was De Winter?' en gaat over het leven van de Zuilense vrouw Francien de Winter (1925-2009). Ze had geen erfgenamen en schonk een erfenis aan het Zuilens Fanfare Corps.

Francien de Winter was lange tijd op Zuilen als enige vrouwelijke politiebeambte een bekende verschijning. Haar leven aan de Amsterdamsestraatweg was onlosmakelijk verbonden aan de historie van de Utrechtse wijk. Ze werd geboren in de tijd van Werkspoor en Demka, groeide op in de Tweede Wereldoorlog en maakte de annexatie van Zuilen mee.

"Centraal in deze muzikale voorstelling staat de blik van een vrouw op de ontwikkelingen in haar wijk en in haar stad", meldt deze website. Ik ben benieuwd.

Het affiche van de voorstelling

Het Zuilens Fanfare Corps treedt op onder leiding van André Vulperhorst. Andere meewerkenden zijn: Liza Meuldijk (zang), Herman van Tongerloo, (zang, liedjes), Anouk Muis (verteller), Ruben van Gogh (tekst), Roel Donckers (liedjes) en Geert van Boxtel (regie).

Meer over de voorstelling en kaartverkoop, via deze site.

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl