Jim Terlingen - Een requiem in de grote zaal van TivoliVredenburg, daarbij zul je mij gewoonlijk niet zo gauw zien. Klassieke muziek is een onderontwikkelde kant. Toch zal ik er dit keer zijn, op zondagmiddag 5 november. Want het belooft een heel bijzondere muziekvoorstelling te worden: een Utrechtse. En eentje die echt ergens over gaat.

In het muziekstuk 'Waarheen leidt de weg?' zijn de waargebeurde levensverhalen verwerkt van zes Utrechters, over wat zij hebben meegemaakt en over hoe zij hun leven nu vormgeven. Gerenommeerde moderne componisten en een librettist hebben de indringende verhalen muzikaal en tekstueel in de vorm gegoten van een requiem, een katholieke mis voor de doden.

De uitvoerenden op deze zondagmiddag komen uit verschillende culturele hoeken van onze stad: het Insomnio Ensemble, het Stut Theater, het Nederlands Kamerkoor en het Kinderkoor van Zangschool Utrecht. De dirigent is een van de oprichters van Insomnio: Ulrich Pöhl.

De zes Utrechtse inwoners zullen zelf ook optreden in het muziekstuk. Wim, ooit ernstig verslaafd. Houssein, wiens zoon omkwam tijdens een bombardement. Corrie, vroeger bijna verdronken. Zeliha, die zag dat haar moeder zelfmoord pleegde. Moshé, die leeft volgens strenge joodse regels en een anonieme vrouw die iemand heeft omgebracht.

Het muziekstuk maakt onderdeel uit van een groter project dat door de Utrechtse filmmaakster Ellen Blom in elkaar is gezet. Twee uur voor het begin van het muziekstuk is er in TivoliVredenburg al een 'markt' waarop Utrechtse organisaties, die enthousiast geworden door dit Utrechtse requiem zich verbaal en muzikaal gaan presenteren.

Verder komt er in 2018 een documentaire aan, die Blom aan het maken is over de zes hoofdfiguren. Daarin gaat ze overigens ook beelden gebruiken die ze deze zondag opneemt. Met de film gaat zij op tournee langs buurtcentra in Utrecht. Verbinding staat centraal in het project. We zijn allemaal mensen. En dat spreekt me aan.

Wat daar helemaal bij past, is dat mensen die via het internet een kaartje bestellen, dit ook kunnen doen voor iemand die dit zich niet financieel zou kunnen veroorloven. Geweldig, toch? Het is een actie in het teken van Sint Maarten, de beschermheilige van Utrecht - de man die in de 4e eeuw de helft van zijn kleed weggaf aan een bedelaar en wiens sterfdag op 11 november breeduit wordt gevierd.

De optie 'koop een kaart, geef een kaart' mag TivoliVredenburg wat mij betreft standaard aanbieden bij alle concerten.


Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl