Jim Terlingen - De muur zag er een beetje rommelig uit, in het Hanengeschrei waar woensdagmiddag een groepje mensen rondom wethouder Anke Klein stond. Zij onthulde een nieuw informatiebord dat verklaart waarom de Choorstraat als 'Koorstraat' wordt uitgesproken.

Als binnenstadskind kreeg ik deze uitspraak met de paplepel ingegoten. En ik snapte ook waarom, want de contouren van het in de 16e eeuw verdwenen koor van de Buurkerk stonden in het plaveisel van de straat aangegeven.

2011: de contouren van het koor van de Buurkerk zijn zichtbaar. Foto: Kattenkruid, via Wikimedia Commons

In 2016 schrok ik daarom wel even toen de bestrating van de Choorstraat werd vervangen door wat wordt genoemd "een middeleeuwse inrichting". Op zichzelf geen verkeerde ingreep, maar de koor-contouren waren weg! Ik kwam dat jaar een keer in het begin van de avond twee buitenlandse toeristen tegen die met een zoekende blik naar beneden keken. De ene herinnerde zich het plattegrond van een eerder bezoek en wilde dat aan de andere laten zien. Ik was dus niet de enige die de contouren miste.

En dat bleek helemaal toen ik vernam dat ook bij leden van historische verenigingen het verlies van deze informatie een doorn in het oog was. Gelukkig kenden zij de geëigende kanalen en hebben het aangekaart bij de gemeente. En met succes. Mooi werk.

Het is een geslaagd informatiebord. En dat komt voor een groot deel door de onvolprezen Daan Claessen, die met zijn animaties het verleden echt kan laten voelen. Ik vind het wel jammer dat er niet toch nog iets in de straat zelf mogelijk is gebleken. En iets creatievers dan een bord. Maarja.

Terugkomend op dat rommelige: dat is daar altijd al enigzins aanwezig door graffiti en twee vage metalen kastjes. Maar nu waren er ook nog stapels oud-papier. Een uur voor de onthulling zag het er zelfs zo uit (zie hieronder). Welkom in de soms niet zo mooie binnenstad.

Woensdagmiddag 15.59 uur, een uur voor de onthulling. Foto: J. Terlingen


Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl