Jim Terlingen - Een maand geleden kwam het bericht dat medio volgend jaar - 2019 - de restauratie van de Domtoren gaat beginnen. Die zal zeker vijf jaar duren en gaat 37,2 miljoen euro kosten. Dat is exclusief btw (!), vermeldt de gemeente op haar site.

37,2 miljoen euro is een flink bedrag, maar er zal geen Utrechter zijn die daar problemen mee heeft. Zelfs als men een kostenpost van 137,2 miljoen euro had beraamd, zouden wij geen kik geven. De Domtoren is ons aller moeder en die verdient nu eenmaal de beste behandeling.

De komende zes jaar zal de toren dus nog een work-in-progress-aanblik geven. Dat lijkt lang, maar het valt in het niet als je het vergelijkt met begin vorige eeuw. In de periode 1901-1931 waren er continu werkzaamheden.

Dan begrijp je ook waarom Utrechtse studenten in die tijd dit liedje zongen:

De Utrechtsche Dom,
Daar staat een steiger om;
Misschien dat onze naneven,
Het einde van 't werk beleven.

Op welke melodie dit werd gezongen, staat helaas niet in de oude krant waarin ik dit aantrof.

Hobby
De restauratieperiode 1901-1931 heeft een interessant bij-effect in een hobby van mij. Ik verzamel namelijk ansichtkaarten met daarop de door mij zeer geliefde Vismarkt. Als er ook maar één Vismarkt-pand opstaat, en ik de afbeelding nog niet heb, wil ik hem hebben.

Een flink deel van de kaarten heeft op de voorkant een foto die 'klassiek' is in Utrecht. Je ziet vooraan (een deel van) de Stadhuisbrug, erachter de Vismarkt en daar weer achter de Domtoren. Domkaarten noem ik ze.

Ingekleurde ansichtkaart met de 'klassieke' afbeelding: Stadhuisbrug, Vismarkt en Domtoren.

Vanaf het moment dat ansichtkaarten in zwang kwamen - dat was zo rond 1900 - is op de voorkant van die Domkaarten een in-restauratie-zijnde Domtoren te zien. En die ziet er dan steeds anders uit (zie de collage aan het begin van dit stuk).

Vanuit een behoefte de Vismarkt-kaarten te dateren, heb ik een detailstudie van de werkzaamheden aan de Domtoren gemaakt. Zo kan ik gemakkelijk achterhalen in welk jaar of welke periode een kaart gemaakt is.

En dat brengt me op een idee. Voor degenen die in het jaar 2132 - ik noem maar een jaartal - foto's willen dateren die zijn genomen in de tijd waarin wij nu leven, is het wellicht handig om bij te houden hoe de toren er in onze jaren uitziet.

Daarom meld ik hier alvast...

  • ...dat er begin 2016 netten werden geplaatst voor vallende brokstukken;
  • ...er in september 2017 werd begonnen met een steiger om het bovenste deel (de lantaarn), resulterend in een 'houten kraag';
  • ...en er eind 2017 een Utrechtse vlag verscheen.

Wordt vervolgd ;-)

December 2017. Foto: J. Terlingen

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl