Terlingen - Bijnamen voor Utrechtse gebouwen
Gepubliceerd: zondag 28 januari 2018 14:29
Jim Terlingen - Een week of wat geleden bedacht ik een bijnaam voor het WTC-gebouw dat pal voor het Stadskantoor is gekomen: het Wethouder Hekking Gebouw. Of deze naam zich gaat nestelen in de Utrechtse geesten is natuurlijk afwachten. Maar ik vermoed dat hij wat te 'moeilijk' is.
Een bijnaam voor een gebouw is vaak gebaseerd op de vorm ervan. Heel basaal. Hagenezen en Rotterdammers kunnen het als geen ander. Zie maar eens de Haagse Tieten, de Citruspers, de Vulpen, de Kuip en het Potlood. Heerlijk.
Ze zijn wat minder spectaculair dan in Den Haag en Rotterdam, maar ook in Utrecht hebben gebouwen in de volksmond leuke namen. Het boekje Utrechtse bijnamen van Evert van der Zouw, dat vooral handelt over personen, heeft ze achterin in een lijstje. Geinig om te lezen.
Mijn persoonlijke top-6
6. De Puist van Suys
Architect Tieleman Suys ontwierp in 1831 tegen de westmuur van de Domkerk een entreegebouw, dat al gauw de naam 'de puist van Suys' kreeg. Het werd in 1938 gesloopt.
5. Het Testbeeld
Het gebouw van de Hogeschool Utrecht aan de Padualaan (2008) wordt ook wel 'het testbeeld' genoemd. Omdat de Uithof echt een apart deel van Utrecht is, is het gebouw nog niet zo heel erg bekend.
4. De Inktpot
Waarschijnlijk de bekendste bijnaam voor een gebouw in Utrecht. Hoofdadministratiegebouw III van de NS werd tussen 1918 en 1921 gebouwd bij het Moreelsepark. De Inktpot is trouwens de officiële naam sinds het gebouw in 1995 van ProRail is.
3. De Verrekijker
Ik zie hem de laatste tijd veel, omdat ik er nu in de buurt werk. Een mooie naam voor de twee verbonden torens van de Rabobank uit 2011 aan de Croeselaan. * Bij buurtbewoners die het gebouw niet waarderen, worden ze 'Hoogmoed en Hebzucht' genoemd (toevoeging, 29-1-2018).
2. De Ponskaart
Het Wentgebouw op de Uithof werd in 1974 in gebruik genomen. Het patroon van de ramen zorgde voor de mooie bijnaam. Maar hij is niet meer. In 2013 werd begonnen met de sloop.
1. De Hunkerbunker
Op nummer één toch eentje die niet op de vorm bedacht is. Een geweldige naam. De flat Oudenoord 501-621 is van architecte Hulst-Alexander uit 1957. Ze ontwierp hem voor alleenstaande werkende vrouwen, zodat deze niet aangewezen hoeven te zijn op een pension of het inwonen bij familie.
Tot slot
Het alleraardigste boekje van Van der Zouw komt uit 2015.
Ik hoop natuurlijk dat er ooit een herziene uitgave komt :-)
Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl